Sólyom Katalin színművésznő vehette át a rangos pécsi elismerést, a Tüke-díjat

2017. január 21. szombat 20:55

Sólyom Katalin színművésznő vehette át a rangos pécsi elismerést, a Tüke-díjat

Szombaton este a Dóm Kőtárban adták át a Tüke-díjat. A Tüke Alapítvány a pécsi polgárok ajánlásának figyelembe vételével úgy döntött, idén Sólyom Katalin kapja a rangos elismerést. A Pécsi Jótékony Nőegylet számára elismerő oklevelet és emlékérmet adományozott az alapítvány.  

Immár tizennegyedik alkalommal adták át Pécsett a Tüke-díjat. 

Szombaton délután a Pécsi Székesegyházban ünnepi misét tartottak, majd este a Dóm Kőtárban folyatódott az ünnepség.

Kerényi János, az alapítvány elnöke bejelentette, hogy az alapítvány kuratóriuma úgy határozott- figyelemmel kísérve a polgárok által javasolt személyek életútját, szakmai tevékenységüket -, hogy kiemelkedő, példaadó tevékenységük elismeréseként 2017-ben egy személynek adományoz díjat és egy civil szervezetet részesít elismerésben.

Utóbbi az ebben az esztendőben fennállásának 20. évét ünneplő Pécsi Jótékony Nőegylet, amelynek képviseletében Kittkáné Bódi Katalin, az egylet elnöke vette át az erre az alkalomra készített elismerő oklevelet és emlékérmet a Tüke Alapítvány tiszteletbeli elnökétől, Habsburg Györgytől, és Kerényi Jánostól.

Méltató beszédében a Pécsi Jótékony Nőegylet megalakulására emlékezve Halmos Gábor, az alapítvány kurátora kiemelte, Pécs polgárai számára hasznos, önzetlen, másokért felelősséget vállaló munkájukért köszönetüket és megbecsülésüket fejezik ki a korábbi és jelenlegi tagságának.

- Köszönetünket arra alapozzuk, hogy két évtized óta jelentős létszámú szegény sorsú gyereknek biztosítják a meleg étkezést a „Nincs ebédem" program keretében, ahol nagy figyelmet fordítanak a peremkerületeken élő gyerekek életkörülményeire. Az iskolákkal is gyeztetett programjaik a rászorultság elvére épülve, egyfajta védőhálót nyújtanak.

- Köszönjük, hogy nyitott szemmel tevékenykednek a társadalmi leszakadás időbeni felismerésében, hogy áldozatos, szívvel végzett munkájukkal a közösségi szolidaritást
példázva, aktívak a szegénygondozási eszközrendszer működtetésében - fogalmazott.

Ezt követően Kerényi János bejelentette, hogy a polgárok szavazatai alapján a Tüke-díjat idén Sólyom Katalin veheti át.

Halmos Gábor az 1968-ban Pécsre szerződött színművésznő méltatása során többek között kiemelte, hogy immár megszakítás nélkül közel 50 éve tagja, - néhány éve már Örökös tagja - a Pécsi Nemzeti Színház társulatának. Személye a színházi hűség jelképe.

Szerepeit - mintegy 136-ot - felsorolni is nehéz, de mégis ki kell emelni párat. Így a Csongor és Tünde Mirigyét, a Macskajáték Egérkéjét, a Hamlet Gertrudiszát - mely alakításáért Jászai-díjban részesült -, a Csirkefej c. Spiró- mű Vénasszonyát, a Feydeau-darabokban nyújtott alakításait, vagy éppen a Mágnás Miska nagymamáját, a Tartuffe-ben alakított szerepét.

Sólyom Katalin pályája kezdetén Szabó István, az Álmodozások kora, valamint az Apa című filmjében is főszerepet játszott. Szabó meghívta őt az Oszkár-díjas Mephisto, majd a Napfény íze című alkotások egy-egy epizódszerepére is. Láthattuk őt Sándor Pál-filmben is.

Művészi pályája során külön kiemelést érdemel a" Grace és Glória" című produkció, valamint a kimondottan Sólyom Katalin számára írt „Gyanús mozgások" című „duett dráma". Színészi pályáját áthatja a humanizmus, a mosoly és az őszinte emberszeretet.

- Úgy tekinthetünk személyére, mint aki nyelvünk vigyázója és egyben ápolója - mondta Halmos Gábor.  

Képünkön: a díjazottak.

M. B. - Fotó: Dittrich Éva