Símaszkos támadók raboltak ki egy idős házaspárt, több mint egymilliót zsákmányoltak

2018. december 19. szerda 08:57

Símaszkos támadók raboltak ki egy idős házaspárt, több mint egymilliót zsákmányoltak

A Pécsi Járási és Nyomozó Ügyészség bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat három férfi ellen, akik 2017 szeptemberében egy baranyai faluban élő idős házaspárt raboltak ki. 

 

A vádlottak egyike korábban többször dolgozott az idős házaspárnál, segített az ingatlanuk felújításában, illetve többször kért tőlük kölcsön.

Ennek során tudomást szerzett arról, hogy a sértettek jelentős összegű készpénzt tartanak a háznál, illetve megtudta azt is, hogy az idős házaspár a házban a pénzt hol tartja.


A vádlott elhatározta, hogy a pénzt megpróbálja megszerezni betörés útján az idős
házaspártól, ezen bűncselekmény elkövetéséhez társakat keresett.
Ennek során került kapcsolatba a másik elkövetővel, akinek többször megmutatta a sértettek házát.

Mivel a két vádlott gépkocsival nem rendelkezett, ezért egy harmadik személyt is kerestek, aki a bűncselekmény helyszínére szállítja őket. Így kerültek kapcsolatba harmadik társukkal.

2017. szeptember végén a három vádlott az éjszaka folyamán a sértettek családi házához ment, közülük ketten símaszkot húztak, majd a bejárati ajtót benyomták és a házba bementek.

A házban a sértetteket megfenyegették, melynek hatására a 85 éves sértett 100.000,-Ft-ot adott át az elkövetőknek. Mivel a vádlottak tudták, hogy több pénz van a háznál, ezért tovább fenyegették az idős házaspárt, akik végül a házban található további 1 millió Ft-ot átadták részükre.

Ezt követően a két elkövető a gépkocsit vezető társukat a házhoz hívták, majd a
helyszínt elhagyták, az eltulajdonított pénzt egymás között megosztották.

Tekintettel arra, hogy a sértettek idős korúak (85 és 78 évesek), ezért a két elkövető
cselekménye a rablás minősített esetének a megállapítására alkalmas, míg a gépkocsit vezető társuk a lopás bűntettét követte le.

Forrás: Pécsi Törvényszék