Schuber Miklós menti a menthető táviránytókat: pécsi műhelye párját ritkítja

2021. február 03. szerda 15:29

Schuber Miklós menti a menthető táviránytókat: pécsi műhelye párját ritkítja

Hétköznapjaink apró segítői, a kényelem zálogai. Meg egyben a végtelen bosszantás tárgyai is lehetnek a távirányítók. Amíg jól működnek, addig igazán fel sem tűnnek. Bezzeg, ha nem teljesítik a kívánságainkat, akkor egyből a szitkozódás középpontjába kerülnek a kis nyomógombos „vackok". Ráadásul a régebbi modellek beszerzése sem könnyű, néhány esetben egyszerűen lehetetlen. Ezek az elemes segítők azonban jó esetben javíthatóak. Erről kérdeztük Schuber Miklós elektronikai műszerészt. 


A Pécsett, a Nagy Lajos király úton, az egyik tízemeletes épület földszintjén lévő szervizben, már hosszú-hosszú évek óta fogalakozik egyebek mellett távirányítók javításával Schuber Miklós. Saját bevallása szerint nincs is különösebb konkurenciája a városban.

- Ha költözködés idején, tévedésből egy furgon áthajt a távkapcsolón vagy egy kutya szétrágta, az végzetes mozzanat. De a többi esetben azért életre lehet kelteni az eszközöket?

- Mindenképpen érdemes velük foglalkozni, de nem szerelői, hanem tulajdonosi oldalról közelítve a dologhoz. Ugyanis a gyártók jellemzően nem biztosítják az utánpótlást ezekből a kellékekből. Rendelni sem igazán lehet, magam korábban többször is tettem hasonló kísérleteket, de többnyire hiába.Tehát nem nagyon akad más megoldás, mint a javítás. Párszor még a dobozból kicsomagolt darabok sem hibátlanok, azokra ráadásul a garancia sem vonatkozik!

Elemcsere

Ahhoz azért nem kell tudni kapcsolási rajzot olvasni, hogy a legjellemzőbb gondra felhívjuk a figyelmet. Gyakran merül feledésbe, de ezeknek a „kütyüknek" a hibátlan üzemeléséhez kevéske áramra is szükségük van. Tehát, mielőtt valaki elindulna a boltba, műhelybe, vagy dühében megtaposná a billentyűket, ellenőrizze, hogy az elem a helyén van-e, illetve a töltöttségi állapota még alkalmas-e az üzenetek továbbítására.


- A hirdetések azt sugallják, léteznek okos, programozható, helyettesítő távkapcsolók.


- Ez igaz, de csupán nagyon korlátozott keretek között. Pár funkciót valóban elvégeznek, ám a memóriájuk szinte parányi. Ezért alig alkalmasak a részletes célok eléréséhez. A legfőbb utasításokat, a bekapcsolást, kilépést biztosítják, de a tökéletes pótlás esélye szinte kizárt.


- Léteznek menthetetlen darabok?


- Igen, de nem azok az érdekesek, hanem amikbe még életet lehet vinni. Aprólékos munkával, ragasztással, precíziós forrasztással a súlyosabb esetek közül sem mindegyik végzetes.


- Mennyire lettünk a kapcsolók rabjai az elmúlt időszakban?


- Elég széles a skála. Régebben leginkább a televíziók komfortja volt a kapcsoló. Ma a dvd-lejátszók, hifi-berendezések, garázskapuk, autónyitók, ablakredőnyök, klímák is ilyennel üzemelnek. Legújabban már a ventillátorok sem nélkülözhetik a segéderőt. Bár talán elsőre nem is gondolnánk, ám naponta többen jönnek hozzám a gondjaikkal. A tapasztalataim alapján sokkal több a siker, 95 százalék feletti, mint az a válasz, hogy javíthatatlan a termék.





Pucz Péter - Fotó: Dittrich Éva