Rozvány György kapta Pécs nemzetiségi elismerését, a Faluhelyi Ferenc-díjat

2018. december 19. szerda 11:57

Rozvány György kapta Pécs nemzetiségi elismerését, a Faluhelyi Ferenc-díjat

Sokoldalú, közösségépítő tevékenysége során elért sikerei, továbbá a népek és nemzetek tiszteletén alapuló, a pécsi nemzetiségi szellemi élet gazdagításában végzett több évtizedes, fáradhatatlan munkájának elismeréseként a Faluhelyi Ferenc-díj kitüntetést adományozta a pécsi önkormányzat Rozvány György részére. Pécs nemzetiségi díját kedden este adta át Páva Zsolt polgármester a Nemzetiségi Est keretein belül. 

 

Rozvány György Pécsett született 1939-ben magyar, görög, osztrák, örmény nemzetiségi származású család leszármazottjaként. Aktív élete során szakmai munkáját az építőipar területén végezte, és ért itt el jelentős sikereket.

Szellemiségét kiterjesztve a média világára 1990-től tíz évig a Dunántúli Napló újságírója volt, majd a Pécs TV-től vonult nyugdíjba.

Közéleti és közművelődési tevékenységével hosszú évek óta segíti a nemzetiségi önkormányzatok, különös tekintettel a görög, az örmény, a ruszin és a horvát nemzetiségi intézmények munkáját.

Csaknem 200 szakmai és idegenvezetői külföldi útja során 61 országban járt. Ezeken az utazásokon szerzett tapasztalatait 15 útikönyvben írta le, továbbá ismeretterjesztő diaporámás beszámolókat tartott, különös tekintettel horvátországi, erdélyi és németországi élményeire.

„Horvátországi barangolások" című útifilm-sorozata rendszeres programja volt az August Senoa Horvát Klubnak.

A „Ruszin Világ" című magyar és ruszin nyelvű lap cikkírójaként a pécsi ruszin nemzetiségek életét mutatja be.

A Pécsi Nemzetiségi Körkép rendezvénysorozat keretében 2014-ben „Az örménység gyökereiről" címmel tartott filmvetítéssel egybekötött közművelődési előadást.

2016-ban a Pécsi Örmény Nemzetiségi Önkormányzat támogatásával megjelent „Az örmény népirtás" című tanulmánya kapcsán előadásokat tartott Pécsett és vidéken.

 

Forrás: Pécs önkormányzata