Rengeteg pécsi cserélné le állami támogatással a mosógépét vagy éppen a hűtőjét

2017. szeptember 04. hétfő 08:13

Rengeteg pécsi cserélné le állami támogatással a mosógépét vagy éppen a hűtőjét

Csaknem ezernégyszáz pályázatot nyújtottak be Pécsről az Otthon Melege Program keretében, Baranyából pedig összesen majd' háromezren kértek támogatást. A háztartási nagygépek cseréjéhez akár a bolti ár ötven százalékáig is hozzájárulhat az állam.

A napokban zárult az Otthon Melege Program a Dél-Dunántúlon. Akárcsak a korábbi években, ezúttal is sokan igényeltek támogatást a háztartási nagygépek cseréjéhez. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kommunikációs Főosztályától kapott tájékoztatás alapján Baranya megyéből egészen pontosan 2965, míg Pécsről 1381 pályázatot adtak be.

A kiírók nem szabtak szigorú kritériumokat. Aki magyar adóazonosító jellel, érvényes magyarországi lakhellyel rendelkezik, nincs köztartozása, valamint nem egy olyan háztartási nagygépet szeretne lecserélni, amelyhez egy korábbi Otthon Melege Program segítségével jutott hozzá, joggal bizakodhat. Már csak azért is, mert eddig minden benyújtott és persze a feltételeknek megfelelő pályázat részesült támogatásban, így 2014 óta országszerte 130 ezer új gépet vehettek állami segítséggel.

Kérdésünkre a minisztériumtól írásban azt közölték, a pályázatok feldolgozása folyamatosan zajlik, a döntések „szakaszosan születnek meg, első körben várhatóan október végén". A támogatást egy okirat kézhezvételét követően lehet igénybe venni a készülék megvásárlásakor. Az új háztartási gépekhez akár már novemberben hozzájuthatnak a nyertesek.

A támogatás mértéke a vásárlás időpontjában érvényes bolti ár ötven százaléka, de a felső határt összegekben is meghatározták. Ennek megfelelően A+ kategóriájú háztartási nagygép beszerzése esetén legfeljebb 25 ezer, A++ besorolású gép vásárlásakor legfeljebb 40 ezer, ha pedig A+++-os masinával gazdagodna valaki, legfeljebb 45 ezer forint a hozzájárulás.

A dél-dunántúli régió részére csaknem 55 millió forint támogatást különítettek el, de ha többletigény mutatkozik, az összeget megemelik.

Palotás Péter - Fotó: MTI/Beliczay László