Rendhagyó jótékonysági bállal segítenek a kerekesszékbe kényszerült pécsi lányon

2016. május 14. szombat 10:18

Rendhagyó jótékonysági bállal segítenek a kerekesszékbe kényszerült pécsi lányon

Egy sportsérüléssel kezdődött a Pécsett élő Kiss Ilona kálváriája. A műtét során becsípódött egy ideg, amit nem vettek észre, ez pedig végül kerekesszékbe kényszerítette a fiatal hölgyet. Május végén rendhagyó bált szerveznek a megsegítésére.

Néhány évvel ezelőtt még aktívan túrázott, kajakozott, vagy éppen lovagolt a pécsi Kiss Ilona. Napjainkban azonban már csak kerekesszékkel, esetleg mankóval képes közlekedni. Élete 2009-ben, huszonegy éves korában vett gyökeres fordulatot.

- Egy rutin térdműtéten estem át, sportolás közben ugyanis ficamot szenvedtem. Az operáció során a combomban becsíptek egy ideget, ezt azonban - hiába jártam orvoshoz - nem vették észre, így nem is kezelték - idézte fel a történteket Kiss Ilona. - Egy szenvedéssel teli év után végre megvizsgáltak, ám ekkor már késő volt, az idegletapadást már nem lehetett teljesen helyrehozni. Összetörtem, nem láttam értelmét az életnek - folytatta a szomorú történetet.

Mindent az alapoktól kellett kezdeni: újratanult járni, állni és ülni. E mellett pedig fel kellett dolgoznia azt is, hogy kerekesszékbe kényszerül, legfeljebb mankóval lesz képes kisebb távok megtételére.

A balszerencse a későbbiekben is utolérte.

- 2011-ben felmerült, hogy egy újabb műtéttel segíthetnek, ám félévnyi huzavona után az orvos elmondta, hogy azért nem vállalják az operációt, mert nagy a kockázata annak, hogy a fájdalomtól fel sem tudok kelni az ágyból, sőt, a lábamat is elveszíthetem. Belülről ismét darabokra hulltam.

Hatalmasak a kiadások

Kiss Ilona rehabilitációja, illetve a különböző eszközök megvásárlása hatalmas összegeket emészt fel. Mint példaként megtudtuk, egy rögzítő 2-300 ezer forintba kerül (ebből két darabra is szükség van), a könyökmankóért pedig 16 ezer forintot kell fizetni.

Kiss Ilona aztán az elhasznált térdrögzítő miatt 2013-ben elesett, amelynek során agyrázkódást szenvedett, majd nem sokkal később már a jobb kezét sem tudta rendesen mozgatni. A kálvária folytatásaként egy évvel később gyógyszer-túladagolás történt, amely számos további egészségügyi problémát okozott.

- Édesanyámmal együtt anyagilag rendkívül nehezen bírjuk a folyamatos kezelések, eszközvásárlások kiadásait. Sajnos a speciális gyógyászati segédeszközökre nem kapunk támogatást.

Ilona most olyan helyről kap segítséget, ahonnan a legtöbben egyáltalán nem számítanának erre: egy állatvédő egyesülettől.

- Rendszeresen szervezünk jótékonysági bálokat, ezúttal azonban egy rendkívüli eseményről van szó. Támogatói, védnökei szeretnénk lenni egy nemes ügynek - nyilatkozta munkatársunknak Korner Zsuzsanna, a Kulturált Állattartásért és Tiszta Környezetért Egyesület (KATKE) elnöke.

A meglepetést is tartogató rendezvény bevételével a rehabilitáció költségeihez járulnak hozzá. Az eseményt május 27-én (pénteken) tartják az Iparos Házban, a belépő 1500 forintba kerül. A szervezők kérik, hogy a vendégek - a helyfoglalás érdekében - az ide kattintva előugró elérhetőségek egyikén jelezzék a részvételi szándékot.


Képünkön Kiss Ilona látható.

Palotás P. - Fotó: Kálmándy Ferenc