Pécsiek, akiket rabul ejtettek a japán rajzfilmek, s gyakran a főhősök bőrébe bújnak

2015. október 11. vasárnap 14:23

Pécsiek, akiket rabul ejtettek a japán rajzfilmek, s gyakran a főhősök bőrébe bújnak

Nyolc éve működik városunkban a japán rajzfilmek elnevezése után Pécsi Anime Fanclubra keresztelt csoport. Bár az alapítók mára felnőttek, lelkesedésük megmaradt és manapság is szívesen öltik magukra kedvenc hősük jelmezét. Mint mondják, emberi értékek húzódnak meg az elsőre talán egyszerűnek tűnő filmekben.

Dragon Ball, Pokémon, Sailor Moon. Azok, akik a kilencvenes, kétezres években voltak gyerekek, nem szükséges bemutatni a felsorolt anime rajzfilmeket, ahogy valószínűleg szüleiknek sem. A Magyarországon is nagy sikerrel futott - vagy éppen napjainkban is műsorra tűzött - sorozatok egy csapatnyi pécsi fiatal fantáziáját annyira megragadták, hogy klubot alapítottak, s mind a mai napig rendszeresen össze is járnak.

- Nagyjából százötven tagunk van, ám ebből mostanra csak körülbelül harmincan maradtunk Pécsett. Vannak fiatalabb társaink is, de jellemzően középiskolások, illetve egyetemisták alkotják a csapatot - tudtuk meg Őz Páltól, a fanclub egyik alapítójától.

A huszonkilenc éves, szintén a kezdetektől klubtag Kárpáti Zoltán szerint a legtöbbjük első anime-élménye a kilencvenes években egy teljes generációt lázba hozó Dragon Ball és Sailor Moon rajzfilmek voltak.

- Ha dióhéjban össze kellene foglalnom, hogy mi fogott meg a Dragon Ballban, akkor - immár felnőtt fejjel - azt mondanám, hogy a sok pozitív üzenet, amelyet magában hordoz. Bár alapjában véve egy harcokkal tűzdelt sorozatról beszélünk, mégis kiemeli az emberi értékeket, a család és barátok fontosságát, a törődést, valamint számos olyan pozitív tulajdonságot, amely egy gyerek számára alapvető fontosságú - magyarázta.

Mi is az az anime?

Az anime gyakorlatilag az „animation" angol szó rövidülése, a Japánban készült rajzfilmek gyűjtőneve. A műfajnak számos változata létezik, s közel sem csak gyerekeknek szól. Készítenek többek közt romantikus, akció, de erotikus töltetű alkotásokat is. Egy animét már első pillantásra fel lehet ismerni, a főhősöket például irreálisan nagy szemmel ábrázolják.

A kilencvenes években, a magyarországi anime-láz kezdetén ugyan Budapesten tartottak évente egy-két nagyobb tematikus rendezvényt, ám Pécsett akkoriban még csak hasonlót sem szerveztek. Néhány fiatal azonban változtatni akart ezen.

- Kiderült, hogy vannak még mások is, akik szintén egy klub létrehozását tervezik, így egyesítve erőinket, hatan megalapítottuk a Pécsi Anime Fanclubot. 2012-ben PAF Kulturális Egyesület néven non-profit egyesületté fejlődtünk, és az Expo Centerben meg is rendeztük az első Nippon Expot - emlékezett vissza Kárpáti Zoltán, majd hozzátette: a motiváció nem csökkent, bíznak abban, hogy hamarosan megrendezhetik a következő ilyen eseményt.

A fanclub addig is aktívan működik. Mostanában havonta találkoznak, ezeken a gyűléseken - gyakran stílusosan sushi evése közben - általában kötetlen a program: beszélgetnek aktualitásokról, hírekről az anime világából és persze tervezik a tematikus programokat vagy a legújabb jelmezüket mutatják be.

A szintén az alapítástól a csapatba tartozó Stettner Judittól megtudtuk, a klub tagjai - főleg a lányok - gyakran a kedvenc főhősök ruhájába öltöznek és versenyre is beneveznek. A megmérettetésekről pedig több alkalommal díjjal tértek haza.


Képünkön: a pécsi funclub egy része egy korábbi rendezvényen. (Fotó: Écsi Dávid)

Palotás P.