Pécsi munkanélküliek ezreit várják önkéntesnek, cserébe a juttatásért

2011. május 29. vasárnap 10:12

Pécsi munkanélküliek ezreit várják önkéntesnek, cserébe a juttatásért

Ettől az évtől kezdve az önkéntes munka is beleszámít a közfoglalkoztatásba, ami azt jelenti, hogy a munkanélküliek harminc nap önkéntes munka elvégzése után továbbra is részesülhetnek a számukra adandó bérpótló juttatásban. Pécsett pillanatnyilag több mint kétezer-háromszázan részesülnek ilyen támogatásban - az önkormányzat és a megyei önkéntes centrum most azt vizsgálja, hogy az érintettek milyen eljárásrend alapján vonhatóak be az önkéntes munkába.

A tavalyi EKF-év során mintegy nyolcszáz önkéntes segített a különböző programok és rendezvények zavartalan lebonyolításában. Többségük továbbra is szívesen tevékenykedne a város érdekében, ugyanakkor számuk jelentősen gyarapodhat, ha az önkormányzat és a megyei önkéntes centrum együttműködésében sikerül egy olyan foglalkoztatási koncepciót kidolgozni, amely a jelenleg munkanélküliek önkéntes munkába történő bevonását irányozza elő.

Knyihár Éva, a Baranya Megyei Önkéntes Centrum szakmai vezetője a Pécsi Újságnak azt mondta, még a nyáron elkészül az a koncepció, amely egy eljárásrend kialakítását is magában foglalja, s általa követhető lesz, hogy ki adhat ki önkéntes munkát igazoló papírt és hogyan történik annak elismerése.

- Jelenleg ugyanis minden olyan közhasznú szervezet, amely befogadóként van nyilvántartva a minisztériumban, kiadhat ilyen igazolást. A közérdekű önkéntesség esetében azonban különböző törvényi előírásoknak is meg kell felelni - fogalmazott a szakember, aki szerint nem olyan egyszerű több száz ember foglalkoztatása, mint amilyennek tűnik.

Pécsett a Munkaügyi Központ statisztikái szerint 2370 személy részesül bérpótló juttatásban. Az idei évtől azonban a hivatalok felülvizsgálják az érintettek támogatását, és amennyiben valaki nem tud felmutatni legalább harminc napnyi munkaviszonyt, megvonják tőle a juttatást. Ezt elkerülendő azonban önkéntesként munkát vállalhat, így a későbbiekben továbbra is részesülhet bérpótló támogatásban.

A szakmai vezető elmondta, a cél az, hogy az év második felétől olyan városi szintű, tematikus programsorozat jöjjön létre, amely közösségi keretek között oldaná meg a közérdekű önkéntességet. A várfalsétányok kertjeinek gondozása például jó pár embernek adhatna munkát. Minderre közösségi munkában kerülhetne sor:

- Az a cél, hogy az érintettek lehetőleg minden szférában megtalálják a maguk érdeklődési körének megfelelő munkát - mondta Knyihár Éva.H. L. B. - Fotó: Dittrich Éva