Pécsi Arcok - Szerdán a Parlamentbe várják Theisz Józsefet, a T-T Ablak főnökét

2013. augusztus 31. szombat 21:52

Pécsi Arcok - Szerdán a Parlamentbe várják Theisz Józsefet, a T-T Ablak főnökét

Theisz József, a pécsi T-T Ablak Kft. társtulajdonosa és ügyvezetője szeptember 4-én veheti át a Magyar Termék Nagydíjat a Parlamentben.  A vállalkozást 1998-ban alapították Tóth Gáborral, fő profiljuk a nyílászárók gyártása és beszerelése. A rangos elismerést az építőipari termékek körében nyerték.

A Balatontól délre Magyarországon jelenleg nincs náluk nagyobb, hasonló szolgáltatásokat nyújtó cég. És minőségben is az elsők, ezt jelzi a kitüntetés.

- A Magyar Termék Nagydíjat immáron tizenhatodik éve ítélik oda, idén huszonnégy kategóriában lehetett pályázni. Mi először tettük ezt és nagy örömömre szolgál, hogy sikerült elnyerni ezt a rangos, szakmai elismerést  - mondta büszkén Theisz József.

- De menjünk kicsit vissza az időben, honnan jött az ötlet ehhez a díjnyertes vállalkozáshoz?
- A főiskolai évek után a Bányatervező irodában kezdtem dolgozni, tervezőként. Már akkor is jobban szerettem terepen lenni, mint a papírmunkát intézni, ezért hamar építésvezetővé avanzsáltam. Nem sokáig voltam az, hiszen '98-ban Tóth Gábor barátom ötlete alapján felépítettük a saját vállalkozásunkat. Utólag nem is bánom, hogy a tanulmányaink után vártunk pár évet, hiszen így megfelelő mennyiségű szakmai tapasztalatot és kezdőtőkét is sikerült összegyűjtenünk.

- Tizenöt éve töretlenül felfelé, milyen célok vezérlik még a szakmában?
- Kicsit túlzónak érzem, hogy töretlenül, hiszen a válságot mi is megérezzük. Ma huszonnégy alkalmazottja van a cégnek, ez a létszám pár éve még meghaladta a hetvenet. A forgalom is körülbelül a felére csökkent, de nem panaszkodom, még mindig elismertek vagyunk a szakmában. Sok megrendelésünk van. Templomtól kezdve dolgoztunk műemlék épületeken, paneleken, akadtak szép számmal külföldi megrendeléseink, például a moszkvai magyar nagykövetség.

NÉZZE MEG GALÉRIÁNKAT! kATT A KÉPRE:




- Miben látja sikereik titkát?
- Több összetevője van, nehéz egyet kiemelni. Talán a minőség megőrzése a legfontosabb. Olcsóbb megoldást választva lehetnénk gazdaságosabbak is, de sosem törekedtünk silány minőségű építőipari termékek gyártására és fontosnak tartjuk, hogy szakemberek dolgozzanak ezen a szakterületen. A mérnöki tudás, innovatív hozzáállás az, ami megkülönböztet a gombamód elszaporodott garázsvállalkozásoktól. Szeretnék még húsz év múlva is nyugodt szívvel végigsétálni a Király utcán, úgy hogy ne kelljen azon aggódnom, találkozom-e korábbi megrendelőkkel.

Névjegy

Theisz József 1969. október 31-én született Hőgyészen. Tizennégy éves korában költözött Pécsre és azóta nagyon szeret itt élni. Célirányosan érkezett a városba, a Pollack Mihály Szakközépiskolába járt, hiszen már kisgyermek kora óta részt vett az építkezéseken édesapjával, aki szintén ebben a szakmában dolgozott, ahogy a családi tradíció megkívánta.
A gimnáziumi évek után felvételt nyert a Pollack Mihály Műszaki Főiskolára, ahol 1991-ben végzett építőmérnök szakon, ezt követően környezetvédelmi szaküzem-mérnök képesítést szerzett szintén a Pollackon.
Theiszéknél generációkra visszamenően foglalkoznak építészettel, József dédnagyapja fektette le a szakmai alapokat. Főhősünk egy négyéves kislány és egy hétéves kisfiú boldog apukája. Nagyobbik gyermeke már lelkesen megy vele "dolgozni" is, és nagyon élvezi, ha a fúrógéppel játszhat az üzemben.

- Belépve az előcsarnokba láttam három régi, felújított motort.
- Igen, ez az első számú hobbim. A negyvenedik születésnapomra kaptam az első öreg, háború utáni motort, amit én restauráltattam, azóta kettővel növekedett a számuk. Szeretnék egy magyar motorokból álló gyűjteményt összeállítani, ez most az álmom.

- A Donátusi Borútban is benne van a keze. Ez mi?
- A Donátusi Borút közös kezdeményezés. Pár kedves barátommal találtuk ki, hogy szeptember utolsó hétvégéjén szervezünk egy pincelátogatást a baráti kör számára, ahol végigjárjuk egymás pincéit. Tavaly volt az első ilyen rendezvény, remélem az idei is hasonlóan nagy sikert fog aratni. Nagyon fontos az életemben a folytonosság, kilenc éve minden hétfőn együtt ebédelek a régi barátaimmal.

- Mindezek mellett még marad idő sportra is?
- Szeretek mozogni, de ma már leginkább csak nézőként veszek részt a sportéletben. Kedvencem a kosárlabda, nagy rajongója lettem még a Rátgéber-éra alatt, s azóta is törzsszurkolója és támogatója vagyok a pécsi női kosárlabdázásnak.

Kapcsolódó galéria

Theisz József és a T-T Ablak Kft. Theisz József és a T-T Ablak Kft.

Horváth P. - Fotó: Dittrich Éva