Pécsi Arcok - Hirth István: a bajnok, aki levezetésként bringákat szerel

2013. szeptember 28. szombat 19:41

Pécsi Arcok - Hirth István: a bajnok, aki levezetésként bringákat szerel

Hirth István egykori kerékpározó a mai napig hódol szenvedélyének, igaz már versenybíróként és társadalmi munkában edzőként. Pár éve nyitotta meg javító műhelyét, ahol azóta megállás nélkül szereli a bicajokat. Pályája során többször jutalmazták kiváló edzői kitüntetéssel, volt a megye legjobb edzője és az utánpótlás nevelés elismert szakembere, ezek megkoronázásaként szeptemberben életműdíjat vehetett át Harkányban. Munkatársunk kérésére a pályafutásáról és a biciklizés iránti szeretetéről is nosztalgiázott.  

- Tizenkét éves koromban kezdtem rendszeresen kerékpározni és tizennégy évesen indultam az első versenyemen, a Pécs-Harkány között rendezett, megyei középiskolás bajnokságon, ahol nálam sokkal idősebb diákokat is sikerült legyőznöm. Ez az élmény meghatározó volt és elhatároztam, hogy élsportoló akarok lenni. Szüleim és rokonságom - nagyon szerény lehetőségeink között - mindig nagy szeretettel támogatták pályafutásomat.



- Tizenöt és fél évesen szívzörej miatt - többszöri kontroll után- örökre eltiltották a sportolástól.

- Mivel nem voltam fekvőbeteg, titokban edzegettem és a tizennyolcadik születésnapomon, 1966-ban kaptam meg ismét a sportolási engedélyt. Viszt György pécsi edző segített, aki felvitt a Sportkórházba és tüzetesen kivizsgáltatott. Egy hónap múlva már egy háromnapos versenyen, a Tour de Szabolcs viadalon győztem. 


NÉZZE MEG HIRTH ISTVÁN PÁLYAFUTÁSÁT KÉPGALÉRIÁNKBAN:

 

- Első országos bajnokságát is ebben az évben nyerte Normafánál.
- Így van, aztán 27 hónap sorkatonai szolgálat következett, kevés sportolási lehetőséggel. 1969 januárban telt le a szolgálati időm, és a junior korosztályban indulva négy OB győzelmet szereztem abban az évben. Pásztor István edző meghívott a válogatottba és nemzeti színekben rajtolva győztesen mutatkozhattam be a Minszkben rendezett Nemzetek Nagydíján.

Névjegy

1948. május 27-én született Pécsett. Középiskolai tanulmányait a Zipernowsky Károly Gépipari Technikumban végezte, aztán a Testnevelési Egyetemen szerzett edzői képesítést. Édesapja a háború előtt úszó, vízilabdázó és kiváló ökölvívó volt. Keresztapja szerettette meg vele a kerékpározást.
Három lánya és két unokája van.

 

- 1969 novemberben hivatalosan is válogatott kerettag lett a pécsi Rajnai György és Mészáros János társaságában. A sok siker és élmény mellett volt sötét foltja a pályafutásának? 
- Mondhatni igen, de szerencsére nem sok. Hiába nyertem újabb két felnőtt bajnokságot 1971-ben, a szűkített olimpiai keretnek nem lettem tagja, így nem utazhattam az 1972-es müncheni olimpiára. Ez volt sportpályafutásom legnagyobb csalódása. Az olimpia után ismét „A" kerettag lettem és 1973 első körversenyén eredményesen szerepeltem Algériában. A válogatottal többnyire a nehéz, többnapos körversenyekre utazhattam, pedig kiváló gyorsasági adottságomat az 1-2 napos távversenyeken tudtam igazán érvényre juttatni.

Legsikeresebb tanítványai

A PMSC-s időszakból Bernáth Tibor /+/, Maul Péter, Szabó László moszkvai 5. helyezett, Lóki Zoltán, Sturm Ernő /+/, Biró István, Gazdag István, Herke Szabolcs, Hirth József, Ferk Zoltán, Bernáth Gábor, Illés István, Szakács Péter, Novotny Iván, Kovacsics András, Karácsony István, Vámos Attila (VB 7. helyezett), Ottó József, Molnár Károly, Puskás József, Szilvási Zsolt és József, Burján Pál, Kunos Árpád, Nagypál Marianna, Biró János, Takács Ferenc, Erát János, Gyarmati Ferenc, Vadas Gábor /+/, Frőlich Attila, Gulyás Tamás. 2004 után a Pécsi Junior csapatából többek között Biró Olivér, Rigó Judit, Balogh Sára, Sherk Krisztián, Kruller László, Békés Sándor, Erb Zsolt, Szabó Bendegúz, Ivanics Gergely, Sulyok Balázs, Hartmann József, Dani Jonatán, Vidákovich Sára, Fáy Kriszta, a Vidákovich fivérek és Lengyel Zoltán szerepeltek válogatott színekben.

A válogatott edzője ezt sajnos nem vette figyelembe.

- 1976-ban Pécs-Vasason balesetet szenvedett, egy lovaskocsival ütközött. Csigolyatörése miatt pár hónappal később abbahagyta a kerekezést. Mi következett ezután?
- Az akkori munkahelyem, a Pécsi Cipőipari Szövetkezet engedélyezte a sportszabadságokat, így itt folytathattam munkámat 1977-ben. Év végén az akkori szakosztályelnök, Kovács Tibor felkért, hogy legyek a PMSC Kerékpár Szakosztályának vezetőedzője, amit szívesen elvállaltam. 1978. január 1-től 1990. január 24-ig a PMSC, országosan kiemelt egyesületének megszűnéséig voltam a szakosztály vezetőedzője. 

- Sportolói nyolcvannégy országos bajnoki győzelmet szereztek, akik között számos felnőtt és utánpótlás válogatott nevelkedett. Az ifi és felnőtt válogatott megbízott edzőjeként sok szép magyar sikernek lehetett részese.
- Volt edzőkollégámmal, Varga Istvánnal létrehoztunk egy kerékpárjavító-kereskedő vállalkozást, melynek keretén belül szervezetten segítettük az amatőr bringásokat és önkéntesként a magasabb eredményre törekvő sportolókat. 1997-ben rendezték első alkalommal a Szenior Országos Bajnokságot. Egy évig készültem az eseményre, ahol 21 év után sikerült a tizedik bajnoki győzelmet begyűjtenem. Aztán 2004-ben felkértek, hogy legyek az újonnan alakult Pécsi Junior KE vezetője.

- Mikor hozta létre a szervizét?
- A pista.bike kerékpárszervizt azért hoztam létre tavaly márciusban, hogy unokaöcsémnek, esetleg unokáimnak átadhassam a szerelés alapismereteit. Az eddigi tapasztalatok alapján elmondhatom, hogy a rendesen elvégzett, határidőre elkészült munkát értékelik a megrendelők. Persze, nem akarok én a pécsi kollégáikkal versenyezni, csak annyit vállalok, amit az ígérteknek megfelelően tudok teljesíteni. Nagyon jó érzés, ha a megjavított bringákat elégedetten veszik át és ezáltal talán egy picit szebbé tehettem valakinek a napját.

Horváth P. - Fotó: Dittrich Éva