Pécsett adják át a Janus Pannonius Nagydíjat

2017. szeptember 09. szombat 11:39

Augusto de Campos brazil költőnek ítélte oda a Janus Pannonius Alapítvány kuratóriuma a Janus Pannonius Nemzetközi Költészeti Nagydíjat 2017-ben, amelyet Pécsett adnak át - tájékoztatta az MTI-t Szőcs Géza, a Magyar PEN Club elnöke pénteken. 

Az ötvenezer euró (14,8 millió forint) pénzjutalommal járó elismerést az elmúlt években Szimin Behbaháni perzsa, Yves Bonnefoy francia, Ali Ahmad Szajid Eszber, művésznevén Adonis szíriai, Charles Bernstein amerikai, Giuseppe Conte olasz és Adam Zagajewski lengyel költők kapták.

A díjátadó ünnepség szeptember 23-án Pécsett, a Janus Pannonius Múzeum Csontváry-termében lesz, szeptember 24-én pedig Budapesten, az Uránia Nemzeti Filmszínházban könyvbemutatóval egybekötött gálaműsorral köszöntik a díjazottat, aki az est végén dedikálja az erre az alkalomra megjelent magyar nyelvű verseskötetét - közölte a PEN Club elnöke.

A hattagú nemzetközi zsűri minden évben két műfordítói díjat is kioszt: 2017-ben magyar művek idegen nyelvre fordításáért a német Hans-Henning Paetzke, a külföldi alkotások magyarra fordításáért Nádasdy Ádám veheti át a háromezer euróval járó elismerést.

MTI