Parkoló és zajvédő építését, a szemétlerakás felszámolását kérik a kovácstelepiek

2020. július 27. hétfő 17:06

Parkoló és zajvédő építését, a szemétlerakás felszámolását kérik a kovácstelepiek

Lakossági fórumot tartott Kovácstelepen a terület önkormányzati képviselője, Barkóczi Csaba és Musch Zoltán, patacsi városvédő. Közleményük szerint a lakosság négy kérést fogalmazott meg a városvezetés felé. 

 

"Idén májusban, lakossági megkeresést követően Barkóczi Csaba önkormányzati képviselő és Musch Zoltán patacsi városvédő indított aláírásgyűjtést a kovácstelepi Ércbányász utcában lévő gumihalom eltávolításának érdekében.

A széles körű lakossági összefogás eredményeként a Magyar Államvasút felmondta a bérleti szerződést a gumikat a területen tároló céggel, aminek eredményeként június végére az utca eleje felszabadult az évtizedek óta halmozódó abroncslerakat alól. Ezzel párhuzamosan kezdeményezték az önkormányzatnál a vasút túloldalán lévő illegális szemétlerakó felszámolását is.

Júliusban ismételt lakossági fórumot tartottak az utcában, ahol a résztvevő családok képviselővel abban egyeztwk meg, hogy közösen 3 + 1 pontos akciótervet készítenek az élhetőbb és biztonságosabb Kovácstelep megteremtéséért. A lakosság kérését tolmácsolva, javaslataik az alábbiak:

1) Az önkormányzat vásárolja meg a gumihalmok alól megszabadított MÁV-terület azon részét, amelyet a MÁV eladásra kínál, ahol lehetőség szerint alakítson ki parkolót, amely segítene enyhíteni az Ércbányász utca környékén gondot jelentő parkolási helyzetet.

2) Az önkormányzat hatósági eszközökkel és a közterület-felügyelet bevetésével vessen véget a Kovácstelep déli határában lévő illegális hulladéklerakásának, a már felhalmozott szemetet pedig szállíttassa el.


3) Az önkormányzat kössön egyezséget a Magyar Államvasúttal egy zajvédőfal felépítéséről, amely a Páfrány utcától az Ércbányász utca végéig tompítja majd a vasúti forgalom jelentette zajterhelést Kovácstelepen.

+1) Az önkormányzat végeztesse el meghatározott időközönként a Kovácstelep nyugati részén lévő patak medrének kotrását, mivel áradás esetén a rendszeresen felhalmozódó hordalék miatt félő, hogy a víz kiönt és ez a környező házakat veszélyeztetheti.

A fentebbiekben megfogalmazott kéréseket Péterffy Attilának, Pécs polgármesterének is eljuttatják, s ha szükséges, akkor javaslataikat újabb aláírásgyűjtéssel erősítjük meg, mivel fontos, valódi megoldást igénylő problémákról van szó.

 

EQM