Otthonteremtés kontra nyerészkedők: jelképes összegért árulhatják az önkormányzati telkeket

2016. január 30. szombat 10:19

Otthonteremtés kontra nyerészkedők: jelképes összegért árulhatják az önkormányzati telkeket

Nagy az érdeklődés Baranya megyében is a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) iránt. Dr. Hargitai János, a mohácsi választókerület országgyűlési képviselője hírportálunknak úgy nyilatkozott, nem tart attól, hogy a telekárak elszabadulnának a támogatás következtében, sőt ellenkező folyamat is beindulhat. A pécsi fideszes képviselő, Csizi Péter szerint is sokan élnének a lehetőséggel.

A családok támogatása, a gyermekvállalás ösztönzése és nem utolsó sorban a gazdaság felpörgetése a kormányzat célja a nemrég meghirdetett családi otthonteremtési kedvezménnyel.

Néhányan persze jó üzletet látnak a kedvezményben. Kiskapu lehet, ha valaki a támogatással vett új lakást rövid időn belül eladja, vagy éppen trükközik a számlákkal. Egyes telektulajdonosok pedig arra játszhatnak, hogy mivel a vevőknek több a pénzük, magasabb összegért is megveszik az építési területet - így jóval többet kérnek az ingatlanukért.

Hargitai János, a mohácsi választőkerület kereszténydemokrata országgyűlési képviselője azonban nem számít arra, hogy elszabadulnának a telekárak. 

- Baranya alapvetően aprófalvas, kisvárosias világ. A telkek jó részét az önkormányzatok kínálják, tehát nem az a meghatározó, hogy magánember adja el azokat. Az önkormányzatok természetesen nem fogják felemelni az árakat azért, hogy nagyobb bevételhez jussanak, hiszen számukra az elsődleges cél, hogy a fiatalok az adott településre költözzenek. Több helyről is hallani, hogy gyakorlatilag jelképes összegért kínálják a telkeket a helyhatóságok.  

- Az intézkedéseket két szempontból érdemes vizsgálni - mondta dr. Hargitai János, Mohács és térsége országgyűlési képviselője, amikor a kedvezménnyel kapcsolatos tapasztalatokról érdeklődtünk. - Egyrészt hangsúlyos a családpolitika, a kormány több módon támogatja a gyermekes családokat, például az adókedvezmény vagy a GYED extra révén. Az otthonteremtési támogatás keretében tízmillió forintos támogatás, plusz e mellé egy kedvezményes kamatozású hitel is elérhető, szintén tízmillió forintos összegben. Fontos lépés, hogy az új lakások építési áfája huszonhétről öt százalékra csökkent. Ezek az intézkedések együttesen érik el hatásukat - fogalmazott.

Ennyi pénz jár

Új ingatlan építésekor vagy vásárlásakor a kedvezmény egy gyermek esetén 600 ezer, két gyerek után 2,6 millió forint. A három- vagy többgyermekes, illetve a tíz éven belül legalább három lurkót vállaló családok tízmillió forintos vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek. Használt lakás vagy ház esetén az összeg egy gyermek esetén akár 600 ezer forint is lehet, két gyermek esetén 1 millió 430 ezer, három gyermek után 2,2 millió, négy vagy több gyermek után pedig 2 millió 750 ezer forint járhat.

A politikus hangsúlyozta, a CSOK esetében gazdasági vonatkozás is fellelhető. Elmondta, a kormány azért helyez nagy hangsúlyt az új ingatlanok építésére, mert az építőipar rendkívül sok munkaerőt igényel.

- Ha beindul a lakáspiac, hatalmas munkaerőigény jelentkezik. A foglalkoztatás emelkedésével a munkavállalók mellett az állam is jól jár, hiszen növekvő adó- és járulékbevételekkel számolhat, a gazdaság pedig továbbra is jól teljesít majd.

Kevesebb a bürokrácia, de nem lesz káosz

A dél-dunántúli építészek egy része nem örül a CSOK-kal együtt életbe lépett új engedélyezési előírásoknak. Mostantól ugyanis a hatóságnak a háromszáz négyzetméteres vagy annál kisebb ingatlanok esetében nem engedélyeznie, csak tudomásul kell vennie az építkezés tényét.
- A szabályok átalakítása része a bürokrácia csökkentésének. Fontos hangsúlyozni, hogy ez nem jelenti azt, hogy mindenki azt épít, amit csak akar. Az építész ismeri a szabályokat, a hatóság pedig nagy hangsúlyt fektet majd az ellenőrzésekre. Továbbra is csak azt lehet felépíteni, amit korábban a hatóság engedélyezett volna - magyarázta Hargitai János.

A kereszténydemokrata politikushoz hasonlóan nagy reményeket fűz a csok-hoz Csizi Péter is. A pécsi fideszes honatya munkatársunknak arról számolt be, képviselői irodáját „a legkülönbözőbb társadalmi rétegből keresik fel az érdeklődők".

- A segítség rendkívül komoly, főként a háromgyermekesek számára. A kedvezménnyel kapcsolatos tapasztalatokat a kormányzat folyamatosan elemzi, s ennek megfelelően sor kerülhet a támogatást érintő jogszabályok módosítására - fogalmazott.

Arra a kérdésre, hogy a csok tényleg beváltja-e a hozzá fűzött reményeket, a gazdasági szakemberek szerint csak néhány hónap elteltével lehet egyértelmű választ adni.


Képünk illusztráció.

Palotás P.