Ötezret adott az értékes Zsolnaykért, elítélték

2018. november 14. szerda 10:38

Ötezret adott az értékes Zsolnaykért, elítélték

A Pécsi Járásbíróság kifosztás miatt 1 év 6 hónap szabadságvesztésre ítélt egy nőt, melynek végrehajtását 4 évre felfüggesztette. A szabadságvesztést elrendelése esetén börtönben kell végrehajtani.

 

A bíróság által megállapított tényállás szerint vádlott nő különböző újságokban hirdetéseket adott fel, melyek szerint hagyatékot, régi porcelánokat, bútorokat, régi képeket, újszerű bútorokat is vásárol. A felvásárlásokat maga intézte, majd azokat a pécsi vásárban továbbértékesítette, a vételárat minden esetben a vádlott fizette ki az eladóknak, de a szállításban - a vádlott és családja tulajdonában lévő mikrobusz vezetésével - segítséget nyújtott a vádlottnak szállást adó férfi.

Az idős sértettnek 2016. novemberében anyagi gondjai támadtak ezért elhatározta, hogy néhány ingóságát értékesíti. A vádlott kérésére egy ismerős által közzétett újsághirdetésre telefonon jelentkezett a sértett 2016. november 25-én.

A sértett a vádlottal időpontot egyeztetett, majd a vádlott, a férfi által vezetett mikrobusszal, rövid időn belül a sértett pécsi lakásához ment. A sértett ekkor már várta őket. A vádlott és a férfi bementek a lakásba. A vádlott erélyes fellépést tanúsított, amikor látta, hogy időskorú személlyel áll szemben.

Ráparancsolt a férfire, hogy kezdjen el pakolni, aki az utasítását teljesítette. A sértett szándéka csupán az volt, hogy egy darab Zsolnay étkészletet értékesít a vádlottnak és úgy gondolta, hogy azért 40-50.000 forintot fog kapni. A sértett többszöri kérdésére a vádlott azt mondta, hogy nem fog fizetés nélkül távozni, az árban majd megegyeznek A vádlott több alkalommal felemelte a hangját és ellökte magától a szorosan nyomában haladó sértettet.

Ez idő alatt a vádlottal lévő személy összesen 718.000 forint értékben több, nagy értékű festményt, lexikonokat, porcelánokat, asztalterítőket és más ingóságokat pakolt a mikrobuszba. Ezt követően a vádlott a megvásárolt tárgyakért 5.000,- Ft-ot átadott a sértettnek, melyből 1000,- Ft-ot visszakért a benzinre. A sértett közölte, hogy a kapott pénz kevés, a vádlott azonban felháborodott és azt mondta a sértettnek, hogy örüljön neki, mert a tárgyak még ennyit sem érnek.

A sértett többször hangsúlyozta, hogy a tárgyak többet érnek, de a vádlottat ez nem érdekelte, a társával együtt eltávozott a helyszínről.

A nyomozás során tartott házkutatás alkalmával a vádlott és családja által lakott házban 650.300 forint értékű ingóságot megtaláltak az eltulajdonított tárgyak közül.

Az ítélet jogerős.

Forrás: Pécsi Törvényszék