Őri László: számít a határon kívül rekedtekre az anyaország, de ők is számíthatnak ránk

2018. február 20. kedd 16:27

Őri László: számít a határon kívül rekedtekre az anyaország, de ők is számíthatnak ránk

„A magyar állampolgárság jelenti azt is, hogy számíthatnak az anyaország támogatására a határainkon kívül született honfitársaink, de az anyaország is számít rájuk" - mondta Pécs alpolgármestere kedden, amikor ünnepélyes keretek között magyar állampolgárságot igazoló okiratokat adott át.  

Őri László emlékeztetett arra, hogy a jelenlegi kormányzati erők kezdetektől célul tűzték ki, hogy segítséget nyújtsanak a Kárpát-medence magyarjainak. Mint mondta, nagyhatalmi politikai döntésekkel a trianoni békediktátum miatt több millió honfitársunk került határainkon túlra önhibáján kívül, ennek negatív hatásai miatt évtizedeken keresztül szenvedtek honfitársaink.

Pécs alpolgármestere azt is megjegyezte, a XXI. század egyik legnagyobb szégyenfoltja volt, amikor 2004-ben a kettős állampolgárság megadásáról szóló népszavazáson az akkori kormányzat, Gyurcsány Ferenc vezetésével a határon túli honfitársaink ellen kampányolt. Őri László hozzátette, arra is emlékeznünk kell, hogy 2010-ben a polgári kormány első intézkedései között teremtette meg az egyszerűsített honosítási eljárás lehetőségét.

Czinege Balázs Szlovákiából érkezett, már tíz éve él itt, egyetemista. Elmondta, megtalálta a helyét itt Pécsen, nagyon jó közösség veszi őt körül. - Szeretnék a diploma után itt letelepedni, elsőre megtetszett az itteni életvitel, az a nyitottság, ami a magyarokat jellemzi. A magyar állampolgárság számomra az i-re a pont - mondta.

Rácz Ilona 76 évesen vehette át a magyar állampolgárságot igazoló okiratot. - Nagyon régóta vártam erre a pillanatra, soha nem gondoltam, hogy eljön még az életemben. Erdélyben születtem, a történelem fordulatai úgy hozták, hogy ott rekedtünk a határokon túl. Rengeteg minden történt Romániában az évtizedek alatt velünk. Most végre papíron is magyarnak tudhatom magamat - fejtette ki.

Az idős hölgy ezentúl a hűvösebb évszakokat, a telet itt, Pécsen fogja tölteni családjával, a nyarat viszont otthonában, Erdélyben.

Őri László azt is elmondta, amennyiben a jelenlegi kabinet folytathatja munkáját áprilistól, további olyan intézkedések következhetnek, amelyek megkönnyítik a határainkon kívül élő nemzettársaink szülőföldön történő boldogulását.

Forrás: Pécsi Önkormányzat