Ökumenikus imádságra hívnak mindenkit

2018. március 23. péntek 15:30

Ökumenikus imádságra hívnak mindenkit

A Szent Egyed közösség március 26-án 18.00 órára a Lyceum-templomba vár mindenkit, ahol a XX. században és napjainkban hitükért vértanúságot szenvedettekről emlékeznek meg.  

"A második évezred végén az egyház újra a vértanúk egyháza lett." - írta II. János Pál pápa, aki a hívő közösségeket arra kérte a Nagy Szentév és az új évezred előkészítésére hívó Tertio millennio adveniente kezdetű apostoli levelében, hogy gyűjtsék össze és ápolják a XX. században hitükért megölt keresztények emlékét. A helyi egyházak meg is kezdték a tanúságtételek összegyűjtését és eljuttatását a Szentszék által létrehozott Új Vértanúk Bizottságához.

A bizottság munkája nyomán a közelmúlt történelmének megdöbbentő valósága tárul elénk. Az 1915-ös örmény népirtástól az 1999-ben történt kelet-timori tömegmészárlásokig öt kontinensen át ível ez a történet: a nácizmus és a bolsevik kommunizmus, a spanyol és a mexikói polgárháborúk, a latin-amerikai diktatúrák, az afrikai etnikai háborúk és az iszlám fundamentalizmus keresztény áldozatainak száma talán a hárommilliót is eléri. Sokuk nevét ma sem ismerjük. A Sant'Egidio (Szent Egyed) Közösség - ahol csak jelen van a világban - ünnepélyes igeliturgiában emlékezik meg korunk vértanúiról a nagyhét során vagy azt megelőzően. Ez a hagyomány 1997 óta folyamatos a közösségekben, Pécsett nyolcadik alkalommal szervezik meg a megemlékezést. A liturgián részt vesz és homíliát mond Udvardy György pécsi megyéspüspök.

Forrás: PEM