Nincs vevő a Munkácsyra sem

2007. október 15. hétfő 14:56

Az idei első féléves, 1,8 milliárd forintra tervezett ingatlan eladási bevételből eddig mindössze 49 millió forint érkezett a város költségvetésébe. A város büdzséje így újra az évek óta ismétlődő helyzetbe kerül: az ingatlanok eladásából származó bevételeket ugyanis időről időre túltervezik a Városházán.

A történelmi belvárosban várja immáron több éve sorsának jobbrafordulását az a pécsi rendelőintézet, melynek értékesítése sehogy sem akar összejönni a városvezetésnek. Az épületből a város másik részébe költöztetnék át a szakrendeléseket.


Az önkormányzat hatszázmillió forintért hirdeti a Pécs frekventált helyén álló épületet és a hozzá kapcsolódó kiegészítő létesítményeket, ám többszöri kiírás után is eredménytelenül zárulnak a pályázatok. Az önkormányzat már az áron is módosított, de a 735 millióért hirdetett komplexum tulajdonjoga 600 millióért sem kell a befektetőknek. Pedig sürgős lenne az eladás, hiszen jelenleg balkáni körülmények fogadják a betegeket, a felújítására pedig nincs forrás.


A pécsi egyesített egészségügyi intézmények égisze alatt működő rendelőben jelenleg egyébként allergológiai szakrendelések folynak, s itt végzik a labor diagnosztikai valamint a tüdőszűrő vizsgálatokat is. A várhatóan az eladásból is finanszírozott költöztetés, amely legalább egy-másfél hónapot venne igénybe, a pécsi betegeket is érinti majd: a szakrendelések a külvárosba kerülhetnek át. Megkeresésünkre az egyesített intézmények igazgató főorvosa, dr. Kovács Ágnes azt mondta, több módozatot is vizsgálnak, de a tervek közül csak az ingatlan értékesítése után választják ki a legmegfelelőbbet. A vevőnek - már ha akad - április végéig kellene kifizetnie a város által remélt összeget.

Korb Z.