Nem rendez szilveszteri bulit idén a pécsi önkormányzat a Széchenyi téren

2021. december 20. hétfő 11:48

Nem rendez szilveszteri bulit idén a pécsi önkormányzat a Széchenyi téren

Idén nem lesz városi ünnepség szilveszterkor Pécsett a Széchenyi téren, közölte az önkormányzat. Ugyanakkor a tűzijáték nem marad el, amit az Árpád-felüljáró nyugati felhajtójáról lőnek fel.

 

 

 

 

 

Azt írták, "minél nagyobb élmény és biztonság, minél kisebb tömeg és zaj - ezek a kulcsgondolatai az idei pécsi szilveszternek. A szervezők ennek mentén számos forgatókönyvet megvizsgáltak, ez alapján hozták meg döntésüket.

E szerint a vírushelyzet miatt nem tartanak idén városi ünnepséget Pécs főterén szilveszterkor. Annak érdekében, hogy mégis legyen a városlakóknak egy közös évzáró élménye, egy újító jellegű tűzijátékkal búcsúztatja Pécs 2021-et.

 

Az Árpád-felüljáró nyugati felhajtója (vagy ismert nevén az „egypúpú" felüljáró vasútállomás felőli felhajtója) azért ideális helyszín, mert innen lehet olyan magasra lőni a rakétákat, hogy az a város lehető legtöbb pontjáról látható legyen. A környéken lakók nyugalmának megőrzése érdekében speciális védőfallal veszik körbe a kilövőállomásokat.


A hanghatásokat az is csökkenti, hogy a szokásosnál jóval magasabban robbannak majd a bombák. Ez a korábbi években a Széchenyi tér adottságai miatt lehetetlen volt, így olyan volumenű tűzijátékot láthatnak a pécsiek, amire az elmúlt 30 évben nem volt példa. A szokásos 20-30 méter helyett 80-100 méter magasra lövik fel a bombákat. A tűzijáték hossza kb. 15-16 perc lesz, ezalatt kb. 3.000 lövést adnak ki. A csillámló bombák mellett fűzfa- és virágképek, legyezők és óriási virágcsokor alakzatok is láthatók lesznek. Fellőnek elalvó, majd újra kigyulladó telepeket, a show pedig monumentális fináléval zárul.

 

A szervezők arra kérik a lakosságot, hogy ne közvetlenül a fellövés helyszínéről nézzék végig a tűzijátékot, mert az a bombák nagysága és magassága miatt csak bizonyos távolságból nyújt élvezetes látványt.

 

A felhajtó rész december 31. déltől január 1. hajnali 03:00-ig lesz lezárva. A teljes felüljáró a tűzijáték ideje alatt (kb. 23:50 - 00:25-ig) lesz lezárva. Kérjük, hogy ne parkoljanak a felüljáró alá!

 

A gépjárművek és a helyi járatú buszok 23:50-ig, valamint 00:25 után az Ipar utca, Bajcsy-Zsilinszky utca, Nagy Lajos király útja vonal felől kanyarodhatnak fel a felüljáróra. 23:50 és 00:25 között a Kálvin utca, Jókai utca, Nagy Lajos király útja, Somogyi Béla utca, Légszeszgyár utca felé tudnak kerülni."

Képünk archív felvétel.

EQM