Nem lesz a lakosságot érintő adóemelés idén Pécsett, 58 milliárdból gazdálkodhat a város

2018. február 16. péntek 13:47

Nem lesz a lakosságot érintő adóemelés idén Pécsett, 58 milliárdból gazdálkodhat a város

A tavalyi és az idei költségvetésről is tárgyalt csütörtökön a pécsi közgyűlés. A vita során Páva Zsolt, Pécs polgármestere leszögezte, nem lesz a lakosságot érintő helyiadó-emelés, abban viszont bíznak, hogy iparűzési adóból több folyik majd a város kasszájába a gazdaság élénkülése miatt.  

Visszatért Berkecz Balázs! Az Együtt alelnöke hosszabb szünet után - amelynek az volt az előzménye, hogy egy általa titokban készített hangfelvételt hozott nyilvánosságra Karácsony Gergelyről, az MSZP miniszterelnök-jelöltjéről - csütörtökön ismét megjelent a városháza dísztermében.

A közgyűlés munkáját bekiabálásokkal zavarta meg, mire Páva Zsolt előbb felfüggesztette az ülést, majd megkérte, távozzon.

A közjáték után Decsi István, Pécs alpolgármestere napirend előtt úgy fogalmazott, szomorú, hogy a Demokratikus Koalíció egyik képviselője sem kért szót, és nem kértek bocsánatot azért, ami pár napja történt Pécsett (Gyurcsány pécsi fórumán a nők megerőszakolása kapcsán tett egy talán viccesnek gondolt, ámde felháborító kijelentést - a szerk). Hozzátette, meg kell védeni lányainkat, asszonyainkat.

Kunszt Márta erre úgy reagált, nem tudja, miről van szó, de azt azért hozzátette, szerinte a Soros-terv nem létezik, így ami ellen tiltakozik a kormány, az fikció.

A tavalyi költségvetésről folytatott vitában aztán a szocialista Gulyás Emil elképesztőnek minősítette a helyzetet, az LMP képviselője, Keresztes Lóránt pedig ezt megtoldotta azzal, hogy szerinte ezért a dilettáns kormány is felelős.

Páva Zsolt válaszában kifejtette, a hiány jelenleg folyamatosan csökken. Úgy vélte, az az elképesztő, amit az MSZP művelt a városban, amelynek eredményeképp a jelenlegi kormánynak kellett 45 milliárdos adósságot átvállalni a pécsi önkormányzattól.

Az idei költségvetés tervezetéről is vitáztak a képviselők. Csaknem 58 milliárdból gazdálkodhat a város, a keret felosztásáról később határoznak.

Elfogadták a támogatási szerződést

A közgyűlés jóváhagyta a Belügyminisztériummal kötendő támogatási szerződést. Ebben szerepel az a 3 milliárd forintos támogatás is, amely a korábbi, kamattal terhelt éves folyószámla-hitelkeretet váltja ki kamatmentesen.

Páva Zsolt kiemelte, minden híreszteléssel szemben nem lesznek a lakosságot érintő adóemelések, viszont bízik abban, hogy az iparűzési adóból több folyik be a gazdaság élénkülése miatt.

Az Összefogás Pécsért Egyesület vezetője, Kővári János korrektnek minősítette a tervezetet, a bevételi oldalon látja a tényeket, ellenben a kiadásin még nem ismertek a tételek. Kunszt Márta nem fedezett fel újdonságokat, új irányokat a költségvetésben,

Gulyás Emil az élményfürdőről elmélkedve azt emelte ki, csak akkor szabad megépíteni, ha az önfenntartó lesz. (Szerinte nem lesz.)

Őri László alpolgármester úgy vélte, szerinte kiszámítható jövőt jelent a költségvetés az önkormányzatnak és a városi cégeknek is, ami ugyanakkor mértékletes, takarékos is.

 

 

 

M. B.