Nem húzták tovább: dolgoznak a kritikus állapotú Pécsi Nemzeti Színház felújításán

2016. augusztus 19. péntek 07:19

Nem húzták tovább: dolgoznak a kritikus állapotú Pécsi Nemzeti Színház felújításán

A napokban hozzáláttak a szakemberek a nemzeti színház épületén halaszthatatlanná vált beavatkozásokhoz: többek között a nézőtér kupolája, és a zenekari árok feletti boltozat megerősítésén dolgoznak. 

A pécsi közgyűlés korábban hatvannyolcmillió forintot szavazott meg a munkálatokra, miután statikai problémákat tárt fel egy szakértői jelentés, valamint több helyen is beázott az épület.

- Azért, hogy ez az állapot ne romoljon tovább, nem halogatható a felújítás - mondta Páva Zsolt, Pécs polgármestere a beruházásról szóló döntés előtt.
Az önkormányzat még 2009-ben készíttetett egy átfogó szakértői véleményt, mivel az 1980-as évek végén teljesen felújított épület egyes szerkezeteiben károsodás volt tapasztalható.

A vizsgálat az elhasználódásból miatt szükségessé vált felújítási munkákon kívül további problémákra is rávilágított: a nézőtér kupolája, a zenekari árok feletti boltozat, valamint a díszletraktár feletti födémszerkezet vonatkozásában is szerkezeti problémákat tárt fel, melyek mielőbbi elvégzésére javaslatot is tett a szakértő.

2011-ben ugyanakkor csak a bejárat feletti kritikus állapotú erkély felújítását végezték el, a többi gond pedig azóta csak fokozódott, ezért a Pécsi Nemzeti Színház Nonprofit Kft. tavaly nyáron ismételt szakértői véleményt készíttetett.

Az újabb jelentés szerint azonnali beavatkozásra van szükség: meg kell erősíteni a zenekari árok feletti boltozatot, stabilizálni kell a nézőtér feletti acélrácsos tartókra függesztett faszerkezetű kupolát, valamint a jelenleg már használhatatlan díszletraktár kritikus födémét is.

Bár a pénz már nyár elején is rendelkezésre állt, a munkálatok kezdetét a színházi holtidőszakra időzítették, így azok sem a POSZT-ot, sem az őszi évad nyitányát nem zavarják, a közelmúltban elkezdett beavatkozások többségével ugyanis a tervek szerint néhány hét alatt végeznek a szakemberek.

Képünkön: a színház homlokzatán is végeznek kisebb javításokat. 

M. B. - Fotó: Dittrcih Éva