Nem hagyják cserben a Zsolnay egykori dolgozóit, munkáltatójuk kifizeti a rájuk kirótt kártérítést

2018. február 15. csütörtök 11:54

Nem hagyják cserben a Zsolnay egykori dolgozóit, munkáltatójuk kifizeti a rájuk kirótt kártérítést

A bíróság jogerős döntése szerint jogellenesen mondott fel 2016 nyarán a pécsi Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. 117 dolgozója, akiknek ezért összességében több mint húszmillió forint perköltséget és távolléti díjat kell megfizetniük. Új munkáltatójuk azonban átvállalja z összeg kifizetését. 

2016 elején nyomozást indított a Nemzeti Adó és Vámhivatal a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt.-nél, egyebek mellett csalás gyanúja miatt. Az eljárás során több alkalommal házkutatást is tartottak a cégnél és sor került a raktárkészlet zárolására is.

A kaotikus helyzetet megelégelve a dolgozók - akik már nem bíztak a zrt. vezetésében - többsége, 170-ből 117-en felmondott, majd a Ledina Kft.-nél vállalt munkát.
Korábbi munkáltatójuk azonban vitatta, hogy jogszerűen jártak el a távozott alkalmazottak, és pert indított ellenük.

A Zalaegerszegen zajlott eljárások a napokban jogerős döntéssel zárultak le, amely kimondta, hogy a cégnél történtek a dolgozók munkaviszonyára semmilyen hatással nem voltak, magyarán erre való hivatkozással nem volt jogszerű a felmondásuk.

Az ítélet szerint az érintetteknek több mint 20 millió forint perköltséget és távolléti díjat kell megfizetniük.

Ezt azonban - amint lapunk érdeklődésére Zentai István, a Ledina Kerámia ügyvezetője elmondta - új munkáltatójuk teszi meg helyettük. - Nem hagyjuk, hogy munkavállalóink és családjaik anyagilag ellehetetlenedjenek, a kártérítésért helyt állunk.

Képünkön: munkaszerződéseik másolatára váró dolgozók a Zsolnayban 2016 nyarán.

M. B. - Fotó: Dittrich Éva (archív)