Nem felejtik a gyökereiket a Pécsett élő oroszok, hivatalosan is nemzetiséggé válnának

2018. július 15. vasárnap 11:33

Nem felejtik a gyökereiket a Pécsett élő oroszok, hivatalosan is nemzetiséggé válnának

Május óta gyűjtik az aláírásokat a pécsi oroszok (is) annak érdekében, hogy felvegyék őket a magyarországi, hivatalosan elismert nemzetiségek közé. Ennek motorja a Pécsi Magyar-Orosz Társaság, illetve annak vezetője. Jaksov Boriszt arról is kérdeztük, hogyan tarthatják meg gyökereiket.

Napjainkban tizenhárom nemzetiséget ismernek el törvényileg hazánkban. A Magyarországon élő oroszok csatlakoznának a többek közt a németeket, bolgárokat, horvátokat, örményeket tartalmazó listához, ehhez pedig nagyban hozzásegítheti őket a Pécsett élő közösség.

- Nehéz időszakban, 1997-ben alakult a társaság - kezdte Jaksov Borisz elnök. - Azért nevezem nehéznek a kilencvenes évek végét, mert ekkorra gyakorlatilag elfelejtették az orosz nyelvet Magyarországon. Erre volt válasz, hogy a közösségünk összefogott, programok szervezésébe kezdett - emlékezett vissza.

Húsz éve itt él

Jaksov Borisz 1992-ben költözött városunkba családjával a Moszkvától ötszáz kilométerre délkeletre fekvő Voronyezsből. A Pécsi Balett zongoristájaként dolgozik, korábban munkát vállalt a színházban, illetve a Művészeti Szakközépiskolában, mindkét helyen táncosokkal foglalkozott. A magyar-orosz társaságot 2010 óta vezeti.

Az oroszt mostanra újra több oktatási intézményben, nyelviskolákban lehet tanulni, de a társaság célja nem változott: a kultúrájukat és a hagyományaikat szeretnék megőrizni. Ebben játszhat kulcsszerepet, ha a jogszabályban is elismerik őket nemzetiségként.

- Már a megalakulásunk óta szeretnénk ezt elérni. Korábban nem tapasztaltam még olyan összefogást, mint most, bizakodó vagyok.

A törvény alapján az a kisebbség válhat hivatalosan elismert nemzetiséggé, amelyik legalább száz éve Magyarországon él, a Magyar Tudományos Akadémia igazolja, hogy történelmileg hazánkhoz tartoznak, valamint összegyűjtenek ezer érvényes aláírást. Utóbbinak egyik motorja a Pécsett élő orosz közösség, közülük eddig nagyjából százan adták a nevüket a kezdeményezéshez. A támogatók jelentkezését július 18-ig várják.

A hivatalos elismerés ahhoz kell, hogy az oroszok könnyebben megtarthassák nyelvüket és kultúrájukat. Természetesen most is tesznek ezért, többek közt a Matrjoska baba orosz klubbal, amelyet Olga Zagoracz vezet Kertvárosban.

- Azért indítottuk, hogy a gyerekek ne felejtsék el a nyelvet. A foglalkozásokon oroszul játszanak, beszélgetnek. Van például egy olyan nagymama, akinek a lánya a mindennapokban csak a magyart használja, de szeretné, ha az unokái oroszul is tudnának. Erre jelenleg máshol nincs lehetősége Pécsett, csak ebben a klubban - fogalmazott a magyar-orosz társaság vezetője.

 

Képünkön a Matrjoska klubot vezető Olga Zagoracz és kisfia látható.

Palotás Péter - Fotó: Dittrich Éva