Nem elég a bajunk: a szálló por mértéke is megugrott

2020. március 27. péntek 14:40

Nem elég a bajunk: a szálló por mértéke is megugrott

Pécs területén egyidejűleg három monitorállomás mérései alapján a szállópor a március 26-a, csütörtök esti óráktól március 27-e, péntek délig folyamatosan olyan hirtelen fellépő légköri koncentrációt okozott, amely fokozott veszélyt jelent a gyermekek és az idősek, illetve a légúti megbetegedésben szenvedők számára. A pécsi önkormányzat közleménye.

 

 

"Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy a mért értékek olyan légszennyezettséget mutatnak, amely az egészséges emberek esetében is felső légúti irritációt okozhat, és hasonló tüneteket produkálhat, mint a megfázás, influenza, vagy jelen szituációban a koronavírus légúti tünetei.

 

A hirtelen megemelkedett szállópor koncentrációja a hatályos rendeletünk tükrében sem teszi jelenleg még lehetővé a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatának elrendelését, mert az csak a küszöbértékek két egymást követő napon történő meghaladása esetén lehetséges.

A fentiek miatt ugyanakkor nyomatékosan kérem a lakosság minden korosztályát, hogy aki csak teheti, maradjon otthon, illetve a vírus terjedése ellen használt maszk kültéri viselését is határozattan javasoljuk a szakemberekkel folytatott konzultáció alapján. A légszennyezettség további romlását elkerülendő kérjük, lehetőség szerint kerüljék a személygépjárművek (főként a dízelüzeműek) használatát, a szénnel, illetve a fával történő tüzelés!

 

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján a szennyezett légrétegek elkeveredése, ezáltal a jelen helyzet javulása a hétvége folyamán sem várható. A szállópor koncentráció markáns javulására hétfőtől lehet számítani."

EQM