Nagyívű köztérfejlesztési program indulhat Kertvárosban a helyiek bevonásával

2021. szeptember 13. hétfő 15:57

Nagyívű köztérfejlesztési program indulhat Kertvárosban a helyiek bevonásával

Átfogó városrehabilitációs program készül Kertváros közterületeinek fejlesztése érdekében. Az ötletgazda, a folyamatot koordináló Kővári János lapunk munkatársának úgy nyilatkozott, a helyiek mondhatják el, mire használnák a közösségi tereket, és ezek alapján indulhat majd azok átépítése. A munkálatokhoz szükséges összeget - körülbelül 1,5-2 milliárd forintot - főként pályázati forrásokból finanszíroznák.


Mint ismert, nemrég két kutyafuttató területét is el akarta adni a balliberális városvezetés, a környéken élők erőteljes tiltakozásának köszönhetően azonban végül elálltak a tervtől.

- Azt javasoljuk, hogy ezek a terek továbbra is közösségi célt szolgáljanak, mégpedig olyat, amilyet a helyiek szeretnének. Ezért fogtunk hozzá a Miénk itt a tér elnevezésű programhoz - fogalmazott Kővári János, a Baranya Megyei Önkormányzat Fenntartható Városfejlesztési Biztosa.

A nemzeti oldal politikusa közölte, a program keretében a kertvárosiak kérései alapján készül el a program. Azt egyelőre csak becsülni lehet, hogy mekkora beruházás indulhat Pécsett, ám várhatóan 1,5-2 milliárd forintra rúg majd az összeg. A pénzt jórészt európai uniós pályázatokból biztosítanák a munkálatokhoz.- Jelenleg a terepszemlék és a közösségi tervezés szakaszában vagyunk. Erre szánjuk az őszi hónapokat, majd télen elkészülnek a tervek, a pályázatokat pedig tavasszal szeretnénk benyújtani. Amennyiben ez sikeres lesz, a város más részein is szívesen előmozdítunk hasonló kezdeményezést - tudtuk meg Kővári Jánostól.

Hozzátette: Kertváros Pécs legsűrűbben lakott része, ezért kezdték ezen a területen a programot.


Képünkön: akár a játszótereket is fejleszthetik a városban. 

Palotás Péter - Fotó: pixabay.com