Nagyboldogasszony ünnepe volt Máriagyűdön és Pécsett is

2017. augusztus 16. szerda 17:30

Nagyboldogasszony ünnepe volt Máriagyűdön és Pécsett is

Mária mennybevételének ünnepi búcsúján Máriagyűdön, az ünnep napján Pécsett tartott szentmisét Udvardy György megyéspüspök, aki Máriát példaként állította a hívek elé.

Máriagyűdön Nagyboldogasszony ünnepén a sérültek, a családok és a nyugdíjasok búcsúját tartották. A szabadtéri oltárnál bemutatott püspöki szentmisére többszázan érkeztek, nemcsak a környékbeli településekről, de a budapesti Szent Mihály plébániáról is. Jelen voltak a Pécsi Egyházmegye családtáborának résztvevői is.
„Mária bízott Istenében, hitt abban, hogy életre kelti fiát az Úr. Hitte, hogy az élet teljességét kapjuk meg mindannyian, hiszen az Isten ígéretei az életet jelentik nekünk. Látjuk, hogy az, aki ebben bízott, ott van az élet teljességében."- emelte ki a homíliában Udvardy György.

A szentmisét követően a hívek - a sérültek, a családok és az idősek egyaránt - a rózsafüzér sétányon járva imádkoztak a főpásztor vezetésével.

Augusztus 15-én, Mária mennybevételének napján a pécsi székesegyházban is több százan vettek részt az ünnepi szentmisén. A megyéspüspök megköszönte, hogy egy keddi estén ilyen sokan gyűltek össze a közös ünneplésre. Mint mondta, az a nemzet, amely elhagyja az ünnepeit, elhagyja a jövőjét is. „Öröm van a szívünkben, mert Máriát ünnepeljük. Hisszük, hogy ő a földi pályája befejeztével elnyerte a dicsőség koronáját és ott ül a Fia mellett a mennyben. Mária egész életét a hitben élte meg, számtalan döntést hozott: elfogadni az istenanyaságot, továbbadni fiának a kulturális (egyben vallási) hagyományokat, jelenléte a nyilvános működés alatt és a keresztnél - mind döntések a hitben. A hit Isten világába, Isten életébe vezet minket - Mária példája az, ami előttünk áll: ő elnyerte az Atya által kínált életet. Mária szerepe az üdvösségtörténetben egyedülálló, az ő példája nyomán képes átformálódni az életünk." - zárta gondolatait a megyéspüspök.

Forrás: Pécsi Egyházmegye