Mozdonyvezetőből lett karmester Bókai Zoltán, aki katonazenészként is helytállt

2017. augusztus 16. szerda 15:28

Mozdonyvezetőből lett karmester Bókai Zoltán, aki katonazenészként is helytállt

Bókai Zoltán már fiatalon tehetséges zenész volt, érettségi után mégis villamosmozdony-vezetőnek állt. Kalandos út vezetett karmesteri pozíciójához, volt katonazenész, megtanult harsonázni, s játszott többek között Somló Tamás, D. Nagy Lajos fellépésein is. Jelenleg színházi zenei munkái foglalják le, s a három gyermeke. 

- Hogyan lett mozdonyvezető?

- Édesapám és nagyapám is mozdonyvezető volt, ennek ellenére zenésznek tanultam. A Pécsi Művészeti Szakközépiskolába, zeneelmélet szakra jártam. Nem voltam mintagyerek, így az iskola hagyományainak megfelelően próbáltak meg betörni, buktattak, ahol lehetett. Érettségi után aztán magam mögött hagyva a zenészmúltat, mozdonyvezető lettem, abszolút hallással.

- Most mégis karmester.

- Jelentkeztem a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karára, ének-zenetanár-karvezetés szakra. Az első évfolyam még éjszakai mozdonyvezetéssel, majd nappal az órákon alvással telt. Zenész barátaimmal megalapítottuk a Zsűri zenekart, melynek tíz évig voltam tagja. Mintegy hétszáz koncerttel jártunk végig az országot egyetemi bulikat játszva, illetve olyan ismert előadók kísérőzenekaraként, mint D. Nagy Lajos, Somló Tamás, Balázs Fecó. 2003-ban Balikó Tamás meghívása nyomán zenei vezető lettem a Pécsi Nemzeti Színház néhány darabjában, majd 2007-ben debütáltam karmesterként.

- Akkor ez kalandos út volt. Azóta is karmesterként tevékenykedik?

- Igen. 10 év, majd' 1000 előadás. Vezénylek a Budapesti Operettszínházban, az Omega oratórium, vagy épp Molnár Ferenc Caramel Adventi koncertjeinek karmestereként, a Budapest Sportarénában például 12000 néző előtt igyekszem lerázni magamról közismereti tanáraim egykori véleményét.

Névjegy

Bókai Zoltán 1966-ban született Dombóváron. Ének-zenei általános iskolába járt, a Pécsi Művészeti Szakközépiskolában érettségizett. Volt kántor, katonazenész, és három évig mozdonyvezető is. A Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán diplomázott. Barátaival 1993-ban megalapították a Zsűri zenekart. 2002-ben került a Pécsi Nemzeti Színházba, ahol máig is munkálkodik, emellett a Budapesti Operettszínházban is vezényel. Három gyermeke van, legidősebb Leila, középső Lukács, legkisebb lánya Boróka pedig hároméves.

- Szereti a munkáját?

- Nagyon. Kedvelem a pop-rock és az egyéb könnyű műfajokat, öröm a mindennapi zajban a szimfonikus hangzás. A színházban ezeket összegyúrva majd drámával, tánccal, díszlettel, jelmezzel és nézőkkel is kiegészítve korunk operáját kaphatjuk, melyet musicalnek hívunk. Ezért dolgozom szívesen az operettszínházban, ahol korábban Szentivánéji álom, és az Abigél, mostanában az Elfújta a szél c. musicalek karmestereként is dolgozom. És persze nap mint nap írok, hangszerelek és próbálok előre nézni.

- S a mozdonyvezetést végleg befejezte?

- 1987-től voltam a MÁV állományában 1994-ig. Huszonhét éves koromban hagytam abba a vezetést, de a szerelem megmaradt. Ha gyorsan szeretnék kikapcsolni és mindent magam mögött hagyni, vagy törölnék az életemből megsemmisítő pillanatokat, a régi, már bevált terápiához fordulok. Mozdonyra ülök.


Pauska Petra - Fotó: Gaál Péter