Moszkvában járt továbbképzésen a Pécsi Mikulás - Orosz kollégái is tanultak tőle

2021. november 26. péntek 15:35

Moszkvában járt továbbképzésen a Pécsi Mikulás - Orosz kollégái is tanultak tőle

A Mikulások Iskoláját Moszkvában rendezték meg, ahol a téli ünnepi varázslók készültek fel az idei ünnepre, a nagy ajándékosztásra. Magyarországot a Pécsi Mikulás képviselte az ünnepi előkészületben.  

 


Az orosz Gyed Moroz meghívásárára számos városból, megyéből, földrajzi területről és még külföldi országokból is érkeztek a nagy szakállú vendégek, hogy együtt beszéljék át az ünnep varázsát, a mese mindennapi közelségét és a mindannyiunk számára emlékezetes és fontos gyermeki csodavárást.

Az elméleti képzés mellett igen fontos gyakorlati praktikákat is megtanultak a Mikulások.

Az ünnepi hagyományok változatosságával és a Mikulás-kultúrák közötti különbözőségekkel, magával az ajándékvárás csodájának megismerése volt a fő gondolat, de természetesen az öltözködés sokszínűségével és a mikulás ruhák praktikusságával is megismerkedtek a téli ünnepkör szereplői.

Szó volt még többek között az egyik legfontosabbról, az ajándékosztás logisztikai kérdéseiről is, mert - mint tudjuk - a napjainkban igen fontos környezetvédelmi kihívások ismerete nélkülözhetetlen a Mikulások hatékony közlekedésszervezésekor. 


A Pécsi Mikulástól megtudtuk, bizony az orosz kollégái is tanultak tőle, ugyanis a Gyed Moroz hagyománya eltér a nálunk szokásos ünnepi hagyományoktól.

Az orosz téli varázslók érdeklődve követték a mi Mikulásunk, a Szent Miklós és a Santa Claus közötti azonosságok és különbözőségek elemzését, összehasonlítását.

A Mikulás Iskola növendékei a sikeres vizsga után az ünnepi eseményeken való részvételre, az ajándékosztásra, a vidámság és jókedv, de főként a szeretet, a remény és a varázslat terjesztésére feljogosító oklevélben részesültek.

Városunk Mikulása elmesélte, hogy Oroszországban hagyományosan november 18-án hivatalosan is megünneplik az orosz „Mikulás", a Gyed Moroz születésnapját. A hagyomány szerint az ő lakóhelyén, Veliky Ustyugban ezen a napon beköszönt az igazi tél és eljönnek az igazi fagyok. Azt, hogy hány éves is az orosz Fagyapó, nehéz meghatározni, de közel 2000 éve már, hogy először megjelent a keleti-szláv hidegszellem, vagy jégisten képe.

Képünkön: A Pécsi Mikulás (balról) orosz kollégáival folytat munkamegbeszélést.

EQM