Most a Krisztina téren nőtt egy szeméthalom, egyre több az illegálisan lerakott hulladék

2017. október 02. hétfő 15:58

Most a Krisztina téren nőtt egy szeméthalom, egyre több az illegálisan lerakott hulladék

Mint arról korábban beszámoltunk, szeptember közepén az Endresz György utcában szeméthegyek tűntek fel. Az eset sajnos egyáltalán nem számít egyedinek Pécsett, nemrég a kertvárosi Krisztina téren is „kinőtt" a földből egy bútorokból és tévékből álló halom.

Újabb szeméthalom tűnt fel Pécsett, jelezte szerkesztőségünknek egyik olvasónk. Valaki ezúttal a Krisztina téren gondolta úgy, hogy a leselejtezett bútorainak és tévéinek az út menti füves részen van a legjobb helye. Pár méterre innen néhány napon keresztül egy WC csésze árválkodott, meglehetősen szürreális képet festve. Tavaly pedig szintén ezen a téren rondította a képet egy „bútorhegy".

Hasonló illegális hulladékhegyek időről időre gyakorlatilag minden városrészben feltűnnek, legutóbb például az Endresz György utcát csúfította egy fotelekből, műanyag székből, sőt, még teli lekváros üvegekből (!) is álló halom.

A BIOKOM Nonprofit Kft.-nél érdeklődésünkre azt közölték, az illegális hulladéklerakók a város területén elsősorban a szelektív gyűjtők környékén jellemzőek.

Fosztogatnak is

Erdős Réka elmondta, a szelektív gyűjtőszigetek teleszemetelése mellett sajnos az is gyakori, hogy a papírgyűjtő edényeket kifosztják. Ezzel nem csak anyagi kárt okoznak a városüzemeltetőnek, de általában hatalmas rendetlenséget is hagynak maguk után az elkövetők.

- A városüzemeltetési társaság elindított egy külön gyűjtő járatot, amely a szigetek körüli takarítást végzi a hét 6 napján. Ezen túlmenően, mivel az utóbbi évben a szigetek mellé elhelyezett nagy darabos lom, illetve kommunális hulladék olyan méreteket öltött, hogy heti egy alkalommal egy nagyméretű kommunális hulladékgyűjtő járművel kell végigjárni a problémás helyeket - tudtuk meg Erdős Réka sajtófelelőstől.

A pluszmunka értelemszerűen jelentős többletköltséggel jár a vállalat számára, a végösszeg egy évben 15-20 millió forint között alakul - ennek a pénznek nyilván lenne jobb helye is.

Változott a lomtalanítás rendszere

A pécsi történelmi belvárosban új szabályokat vezettek be a lomtalanítással kapcsolatban. A centrumban élők megunt holmijait mostantól csak akkor szállítja el a feladatot végző Dél-Kom Nonprofit Kft., ha ezt előzetesen írásban kérték a lakók a megfelelő nyomtatványon. Az ettől eltérő módon és időpontban kihelyezett lomot nem viszik el.

Ma már sajnos odáig fajult a helyzet, hogy a szelektív hulladékgyűjtő szigetek jelentős része gyakorlatilag illegális hulladéklerakóként üzemel. Emiatt számos bejelentés érkezik a BIOKOM-hoz. A városüzemeltetési társaságnál hangsúlyozták, igyekeznek azonnal reagálni a lakossági igényekre, hiszen az áldatlan állapotok jelentősen csúfítják a városképet és a pécsiek komfortérzetét is.

Ha pedig megállapítható, hogy ki helyezte el illegálisan a hulladékot, feljelentést tesznek, az elkövető pedig komoly pénzbírságra számíthat, adott esetben pedig szabadságvesztésre is ítélhető.


Képünk olvasói fotó a Krisztina téri szeméthalomról. 

Palotás Péter