Mínusz 11 fokban szüreteltek

2009. december 20. vasárnap 11:21

Mínusz 11 fokban szüreteltek
A Vylyan birtokon jégbornak való olaszrizling szőlőt szüreteltek a december 20-án, advent negyedik vasárnapján, mínusz 11 fokos hidegben, a Pillangó dűlőben.

Tiszteletben tartva a hagyományokat, a lélek felmelegítésére is gondolva, az „aranyszüret" előtt együtt gyújtották meg az öröm gyertyáját a szőlőben felállított adventi koszorún.

A nagy hidegben a gyertyaláng is megadta magát - ahogyan a szőlőládákat szállító traktor felfelé a hegyen, de ez a szüretelőknek nem szegte kedvét. Hiszen a tartós hidegnek köszönhetően, nappal - ragyogó napsütésben - szüretelhettek.

A jégbor készítésének titka, hogy a tartós fagy hatására a víz kifagy a bogyóban, a cukrok és egyéb oldott szilárd anyagok viszont nem fagynak meg, így a töppedt szőlőszem értékes, zamatos beltartalma természetes úton koncentrálódik, lehetőséget teremtve egy egyedi ízvilágú desszertbor készítésére.