Miért is rossz a levegő? Leginkább miattunk

2020. január 13. hétfő 18:30

Miért is rossz a levegő? Leginkább miattunk

A téli időszakban a nagyvárosokban - köztük Pécsett is - gyakori a légszennyezettség, a levegőben lévő szállópor és nitrogén-oxidok sokszor mutatnak kiugró értéket. A levegőminőség javítása, a szennyezőanyagok kibocsátásának csökkentése közös érdekünk, ezért érdemes megfogadni a kormányhivatal környezetvédelmi szakembereinek tanácsát, illetve betartani az ezekhez kapcsolódó szabályokat. 

 

 

Az elmúlt évek országos légszennyezőanyag-kibocsátási adatai azt mutatják, hogy napjainkban a kis méretű szállópor kibocsátásához leginkább - több mint 80 százalékban - a lakossági fűtés járul hozzá.

A kormány éppen ezért kiemelten foglalkozik a helytelen, szabálytalan fűtés, tüzelés problémájával, és különböző szemléletformáló kampányokkal tájékoztatja a lakosságot a megfelelő, az egészségre sem veszélyes fűtési módokról. A "Fűts okosan!" felvilágosító és tájékoztató kampány felhívja a figyelmet a szilárd tüzelőanyagok veszélyeire, a lakossági hulladékégetés tilalmára és káros hatásaira, emellett honlapján (www.futsokosankampany.hu) elérhető minden, a helyes fűtési technikával kapcsolatos információ.

A háztartások fűtése és a nyílt téri égetés kapcsán felmerülő előírások megsértésének jogszabályi hátterét a levegő védelméről szóló kormányrendelet adja.

Eszerint a hulladékok - a háztartásban keletkező papírhulladék és kezeletlen fahulladék kivételével - háztartási berendezésben (kályhában, kazánban, kandallóban) történő égetése tilos.

Amennyiben valaki zavaró, irritáló - feltehetően az egészségre ártalmas - füstöt, légszennyezést érzékel közvetlen lakókörnyezetében, első lépésként próbálja megkeresni a szennyezés okozóját és neki jelezni a problémát.

Ha ez nem jár sikerrel, és a káros tevékenység tovább folytatódik, bejelentést lehet tenni a kormányhivatalnál is, ahol a panaszt a környezetvédelmi hatóság vizsgálja ki. Ha bebizonyosodik, hogy a jogszabályi előírásokat megsértették, a hatóság a felelőssel szemben levegőtisztaság-védelmi bírságot is kiszabhat.

Forrás: Baranya Megyei Kormányhivatal