Miért éppen Pécs? Aki válaszol: a PTE nyári egyetemének legidősebb, finn diákja

2018. augusztus 02. csütörtök 08:06

Miért éppen Pécs? Aki válaszol: a PTE nyári egyetemének legidősebb, finn diákja

Júliusban rendezték a 19. Magyar Nyelv és Kultúra Nyári Egyetemet, csaknem száz külföldi diák részvételével. A négy héten át tartott kurzuson heti 40 órában tanulták a magyar nyelvet a hallgatók, köztük a finn Pertti Torstila is. A Finn Vöröskereszt 72 éves elnöke idén másodjára vett részt az eseményen.  

 

- Miért éppen a pécsi Nyári Egyetemet választotta?

- Véleményem szerint a pécsi Nyári Egyetem nem csak Magyarországon, de Európán belül is a legjobb iskola. Professzionális az oktatás, kiválóak a tanárok és magas szintű tankönyvek is a rendelkezésünkre állnak.

- Hogy tetszik a magyar kultúra?

- Jártam már Budapesten is, de számomra egyértelműen Pécs a legszebb magyar város. Nagyon vidám, kellemes emberekkel találkozni itt. Mivel én Európa északi részéről származom, számomra különösen kézzelfogható a dél-európai vérmérséklet. Igazi mediterrán övezet.

- Feltűnően jól beszél magyarul.

- Sokat felejtettem azért az elmúlt időben, ezért is térek vissza, hogy felfrissítsem a nyelvtudásomat. Köztudott, hogy mind a finn, mind a magyar a finnugor nyelvcsaládba tartozik, ennek ellenére nagyon nehéz megtanulni magyarul. Szerintem a világ legnehezebb nyelvének mondható a magyar. Viszont ez nagyfokú motivációt ad, hogy még jobban el tudjam sajátítani.

Névjegy:

Pertti Torstila 1946. február 13-án látta meg a napvilágot Finnországban. 1970-ben fejezte be tanulmányait a Helsinki Egyetem politológia szakán. Hosszú ideig a finn külügyminisztériumban dolgozott diplomataként, majd 2014-ben kinevezték a Finn Vöröskereszt élére. 2015 májusában az ELTE Társadalomtudományi Kar díszdoktorává avatták.


- A nyelvtanuláson kívül milyen lehetőségeket lát a PTE nyári képzésében?

- Valószínűleg én vagyok a legidősebb diák itt, de nagyon szívesen vagyok a fiatalabb generációval. Számomra fontos a mai ifjúság véleménye, hiszen övék a jövő. Az életben nem mindegy, hogy kivel találkozunk és hogy hová megyünk. Én a világ különböző részein laktam. Itt azonban sikerül legalább húsz különböző nemzetiségű diáknak egyetlen helyen összegyűlnie. Ez egyben temérdek különböző világnézetet is jelent, amiről érdemes beszélgetni. Fontos megismerni a világ más tájairól érkező emberek véleményét. Számomra ez egy fantasztikus lehetőség.

- Jövőre is visszatér Pécsre?

- Úgy hallottam, hogy új épülettel gazdagodik az egyetem. Egészen biztosan visszatérek, hogy együtt megünnepelhessük majd a 20. Nyári Egyetemet. Nagy buli lesz!

 

Kálóczy Eszter - Fotó: Dittrich Éva