Mestertárat állítanak össze, s még a jövendőt is kutatják a keleti városrészben a civilek

2015. szeptember 05. szombat 08:24

Mestertárat állítanak össze, s még a jövendőt is kutatják a keleti városrészben a civilek

Egy a Piszkos 12-ből néven szerteágazó program indult Pécs somogyi, vasasi és hirdi városrészében. Berényi Zoltántól, a Vasasért Egyesület elnökétől megtudtuk, a bányász hagyományokra utaló elnevezés mögött többek közt érték- és mestertárat, sportrendezvényeket és egészségmegőrzéssel kapcsolatos programokat találunk. Sőt, még a jövőt is kutatják.

Ötvenezer eurós (nagyjából 15,7 millió forintos) projekt segítségével szeretné visszahozni a Vasasért Egyesület a mecseki bányák fénykorában tapasztalt pezsgő életet.

- Elsősorban közösség- és településfejlesztésről szól a pályázat, de a sport, a bűnmegelőzés, a tanácsadás és a szabadidős tevékenységek is nagy szerepet kapnak - kezdte Berényi Zoltán, a civil szervezet elnöke. Hozzátette: együttműködve a helyi egyesületekkel többek közt falunapot és augusztus 20-i rendezvényt is tartottak a program keretében, szeptemberben pedig sportolni hívják a pécsieket.

A Norvég Civil Támogatási Alapból finanszírozott Egy a Piszkos 12-ből program során az is kiderül, milyen jövőt szeretnének a helyiek.

- Az úgynevezett jövőkutató műhely létrehozásának célja, hogy a problémákat a lakosok segítségével tárjuk fel, és ezekre az ő, illetve a meghívott szakemberek segítségével megoldásokat is találjunk. A gyakorlatban a kisebb-nagyobb csoportok időközönként összeülnek, és sajátos módszer alapján, szakképzett moderátor vezetésével tanácskoznak. A tervek szerint egyébként hamarosan politikusok is bekapcsolódhatnak a munkába - magyarázta.

Miskolciakkal működnek együtt

A bányabezárásokat követően Miskolcon is rohamosan leépültek az egykor virágzó telepek. A hasonlóság miatt Berényi Zoltánék már felvették a kapcsolatot a borsodi megyeszékhely Pereces városrészében működő egyesülettel, hogy tapasztalatokat cseréljenek.

Jövő tavasszal aztán - a pályázati program zárásakor - a megbeszélések tapasztalatait, illetve a lakosoknak kiküldött kérdőívek tapasztalatait összegzik, majd cselekvési tervet készítenek a városrész fejlődési lehetőségeiről és irányairól.

E mellett egy másik dokumentum is születik, a civilek ugyanis célul tűzték ki, hogy összegyűjtik a keleti városrész értékeit.

- Helyi érték- és mestertár készül, amelyben a környékünkön élő szakemberek szerepelnek majd. Ebben a vállalkozások mellett olyanok is szerepelhetnek, akik például népdalokat ismernek, vagy éppen fafaragással foglalkoznak - fogalmazott Berényi Zoltán, majd hozzátette: várhatóan egy vőfély is helyet kap az ingyenes kiadványban.


Képünkön: kiderülhet az is, milyen lesz Pécs-Somogy jövője. 

Palotás P. - Fotó: Dittrich Éva