Mérleg: a pécsiek húszmilliárdos többlettehertől szabadultak meg a Tettye Forrásház színre lépésével

2019. március 21. csütörtök 19:43

Mérleg: a pécsiek húszmilliárdos többlettehertől szabadultak meg a Tettye Forrásház színre lépésével

Hoppál Péter, Pécs országgyűlési képviselője a víz világnapja alkalmából lapunknak nyilatkozva elmondta, a fogyatkozó vízkészletek miatt a pécsiek számára is kulcskérdés, hogy fenntartható és környezetbarát legyen a vízszolgáltatás, amihez nagyban hozzájárult, hogy 2009 októberében a külföldi tulajdonú multi helyett a Tettye Forrásház Zrt. látja el a feladatot. Mérleget vonva kijelentette, a szolgáltató-váltás óta 20 milliárd forintnyi többlet tehertől szabadultak meg a pécsi háztartások.

 


 

- Húsz éve azt tanultuk, hogy 30 év elteltével háborúk indulnak a világban vízért, s a klímaváltozás azóta jelentkező hatásai mindinkább alátámasztják mindezt - fogalmazott Hoppál Péter. - Az óra ketyeg, nincs idő a késlekedésre, mindent meg kell tennünk, hogy megőrizzük a jövőnek a Kárpát-medence vízkészletét, valamint fenntartható és környezetbarát legyen a vízszolgáltatás.

A nemzeti oldal politikusa hozzátette, a pécsiek 2009 októberében egy bátor lépéssel, az országban elsőként úgy döntöttek, a helyi vízkészlet jövője nem lehet profitkérdés, nem kezelheti az ezzel kapcsolatos ügyeket egy külföldi tulajdonban álló multi.

- Az azóta eltelt csaknem tíz év igazolta mindezt, a pécsieknek megtakarítást hozott a víziközmű saját tulajdonú kezelése azóta, hogy a Tettye Forrásház végzi azt, s a környezet védelmét szolgáló beruházások sora is megvalósult, illetve a mai napon megkezdődik egy újabb. Ha ma is a Pécsi Vízmű szolgáltatási időszakában fennálló díjak, feltételek lennének érvényben, a szolgáltató-váltás óta 20 milliárd forintnyi többlet teher esett volna a pécsi háztartásokra. Ennyi tehát az a megtakarítás, amit a víziközmű-szolgáltatásokkal kapcsolatos helyi és központi intézkedések eredményeztek.

A képviselő leszögezte, a Pécsi Vízmű annak idején nem működött hatékonyan, hiszen a vízdíjakból befolyó bevételekből származó nyereséget nem kellő mértékben fordította a meglévő rendszer korszerűsítésére, ezzel szemben külföldi leányvállalatait finanszírozta a pécsiektől beszedett díjakból.

 

- Míg a Pécsi Vízmű az évről évre keletkező több százmilliós profitot külföldi tanácsadói díjra, illetve vállalatfelvásárlásokra költötte, minimálisra csökkentette a hálózat felújítását és modernizálását. A Tettye Forrásház Zrt. hatékonyságnövelő intézkedései eredményeként 30%-kal meg lehetett növelni a Pécs városi víziközmű-vagyon fenntartására, megújítására fordítható keretet. A társaság 2010 és 2018 között 6,7 milliárd forint értékű víziközmű rekonstrukciót valósított meg a városban, idén a folyamatban lévő rekonstrukciók értéke 1,7 milliárd forint.

További 11,5 milliárd forint értékű, az elkövetkező 4 évben megvalósuló hálózati felújítás előkészítése zajlik.

Ezen felül néhány év alatt több mint 10 milliárd forint értékű fejlesztéssel gyarapodott, gazdagodott a városi vagyon: megépült a zöldáramot termelő biogáz üzem és pénteken, a víz világnapján indul a pécsi szennyvíztisztító telep legalább 50 évre szóló, 8 milliárd forintos korszerűsítésének kivitelezése.

Képünk 2010. október 10-én készült a dolgozói gyűlés előtt.

 

M. B. - Fotó: Dittrich Éva (archív)