Melyik lesz az Év Fája? Három baranyai döntősünk is van, köztük a havihegyi mandulafa

2018. július 17. kedd 17:07

Melyik lesz az Év Fája? Három baranyai döntősünk is van, köztük a havihegyi mandulafa

Döntőbe került, és tartja rangos helyét a pécsi havihegyi templom bejárata előtt álló mandulafa az Év Fája versenyben. Ennek ellenére továbbra is szükség van a szavazatokra, hiszen a mezőny erős. 

 

Janus Pannonius pécsi püspök-költő, múzeumunk névadója 1466-ban írt egy dunántúli mandulafáról, mely az örök megújulás sajátos szimbóluma lett a városban. A JPM 10 éve (Janus Pannonius újratemetésekor) kezdeményezte azt a múzeumi "mandulafás akciót", amelynek során 500 mandulafát ültettek el a városban.

A havihegyi templom bejárata előtt álló csavarodott törzsű, 135 év körüli, öreg fát a pécsi Janus Pannonius Múzeum Természettudományi Osztályának Jurassic családi túraklubja fogadta örökbe, és a pécsiek nevében szeretné az Év Fájává avatni, ezért nevezte be az Év Fája vetélkedőbe. Most a hazai első helyért van versenyben, ha első lesz - miért ne lehetne, hisz sokkal több, mint egy egyszerű mandulafa - az Európai Év Fája versenybe jutva más országok győztes fáival versenghet.

Döntőben van további két baranyai fa is, a mesebeli galagonya a pogányi Zsályaligetben, valamint a szebényi Nagy Fa. Utóbbi a Keleti-Mecsek délkeleti előterében völgyekkel tagolt alacsony dombság völgyében helyezkedik el. A "Nagy Fa"-ként ismert óriástölgy a török idők után átélt még két világégést, és az azt követő újkori veszedelmeket, fakitermeléseket, autópálya építést is.

Szavazzon Ön is kedvencére a https://evfaja.okotars.hu/dontosfak oldalon!

Forrás: Janus Pannonius Múzeum - Fotó: Svastits Krisztián