Megújult a városvédő mobilalkalmazás, telefonhívás nélkül is kérhetünk segítséget

2018. július 18. szerda 17:42

Megújult a városvédő mobilalkalmazás, telefonhívás nélkül is kérhetünk segítséget

Komoly megújuláson esett át a négy esztendeje működő „Kezedben a biztonságod" okostelefonos alkalmazás, amely a bajba jutott emberek számára lehetővé teszi, hogy gyorsan, egyszerűen és telefonhívás nélkül tudjanak vészjelzést leadni amennyiben például támadás éri őket. 

 

Mindezt Páva Zsolt polgármester jelentette be szerdán sajtótájékoztatón a városházán az alkalmazást fejlesztő NRG Online Média ügyvezetőjével, Rózsavölgyi Péterrel közösen.

A polgármester felidézte: a mobilalkalmazás életre hívásakor az volt a cél, hogy egy olyan rendszert hozzanak létre a szakemberek, ami segítséget tud nyújtani olyan utcai támadások, vészhelyzetek esetén, amikor a bajba került személy telefonhívást nem tud vagy nem akar kezdeményezni.

Emlékeztetett rá: a „Kezedben a biztonságod" mobilapplikáció segítségével elég a ki/be kapcsoló gomb többszöri megnyomása, vagy a headset kirántása, és a riasztás elindul. A riasztás megjelenhet a megadott szerettek/barátok/családtagok telefonján és Pécsett használva a rendszer, a Közterület Felügyelet központja is értesül a bajba került pontos és folyamatosan frissített földrajzi pozíciójával együtt.

A Pécs területéről érkező riasztások befutnak a Pécsi Közterület-Felügyelet központjába, ahonnan azonnal megpróbálják felhívni a bajba kerültet. Ha nem sikerül meggyőződni arról, hogy minden rendben van vele, akkor azonnal rendőr indul a helyszínre.

- Adott esetben életet is menthet, hiszen a riasztással a bajba jutottnak lehetősége van még a súlyosabb incidens előtt, vagy közben riasztani, míg telefonhívást sajnos csak annak megtörténte után tud indítani - mondta Páva Zsolt.

A polgármester hozzátette: mintegy 40.000 felhasználója van a rendszernek, a fejlesztők pedig részben ezért, részben pedig a folyamatos korszerűsítés miatt döntöttek az alkalmazás frissítésén.

Rózsavölgyi Péter, az NRG ügyvezetője az újdonságok kapcsán kiemelte: amellett, hogy a rendszer már elérhető új verziója egyszerűbb és letisztultabb lett, emellett lehetőséget nyújt bluetooth-on kapcsolódó "külső gombok" használatára is.

- A gombok hordhatók többek között zsebben, karon, kulcstartón. Elég egy gombnyomás és a riasztás elindul, így a telefon lehet akár a táska mélyén is - mondta a szakember.

Emellett nagyon fontos újítás a rendszerben, hogy lehetőség van a terrorgyanús események kiszűrésére. Ha sok riasztás indul egymáshoz közel, akkor ott valószínűleg egy komolyabb incidens történik, és ez másfajta beavatkozást igényelhet a rendőrség részéről.
A szakember elmondta: az elmúlt négy évben volt már rá példa, hogy a rendszer segítségével menekültek meg felhasználók egy-egy komolyabb szituációból.

 

Forrás: Pécsi Önkormányzat