Megtalálták a PTE Földrajzi Intézetében Gyurcsány volt sógorának 1980-as szakdolgozatát

2012. május 03. csütörtök 13:00

Bár korábban arról szóltak a hírek, hogy akárcsak Gyurcsány Ferenc 1984-ben, "A Balaton-felvidék szőlészete és borászata" címmel írt diplomamunkája, úgy volt sógora, Rozs Szabolcs azonos című, de négy évvel korábban beadott szakdolgozata is eltűnt a PTE-ről. Nemrég kaptuk ellenben a hírt, hogy az egyetem Földrajzi Intézetében utóbbit ma délelőtt megtalálták.

A PTE semmilyen információt nem erősít meg, és nem is cáfol

A PTE sajtóreferense, Kottász Gergely e-malijében hírünk megjelenése után arról tájékoztatta a sajtót, hogy "az egyetem által kezdeményezett vizsgálat lezárása után haladéktalanul és minden részletre kiterjedően tájékoztatják a közvéleményt. Az időközben felmerült információkat - valóságtartalmuktól függetlenül - nem kívánják sem megerősíteni, sem cáfolni".

Mint ismert, Rozs Szabolcs diplomamunkája egyetemen őrzött példányának azért van jelentősége, mert a volt miniszterelnök azonos címmel évekkel később írt szakdolgozatának bírálata már előkerült. A Hír TV Célpont című műsorában pedig az hangzott el, hogy a Gyurcsány-dolgozat bírálatának tartalma alapján biztosra vehető, hogy a két dolgozat szövege megegyezik.

Gyurcsány Ferenc kedden este az ATV-ben azt mondta, hogy szerinte Rozs Szabolcs otthoni példánya hamisítvány lehet, így csak az egyetemen őrzött példány lehet a plágiumgyanú kivizsgálása során a mérvadó. 

Hogy a Földrajzi Intézetben valóban megtalálták a Rozs-féle diplomamunka iktatott példányát, azt több forrásunk is megerősítette, de valamennyien hozzátették: szigorú dékáni utasítást kaptak arra vonatkozóan, hogy - mivel a PTE feljelentése miatt nyomozás indult az ügyben - nem nyilatkozhatnak a sajtónak.

Kerestük Geresdi professzort, a kar dékánját is, de eddig nem sikerült kapcsolatba lépnünk vele.