Megszállottak: pécsi színészek is szerepelnek Pozsgai Zsolt új tévéfilmjében

2018. január 31. szerda 14:32

Megszállottak: pécsi színészek is szerepelnek Pozsgai Zsolt új tévéfilmjében

A pécsi Janus Egyetemi Színház kiváló színészei is helyet kaptak egy Pozsgai Zsolt rendezésében készült, még bemutatásra váró új tévéfilmben. A film a Reformáció Emlékéve alkalmából jött létre és a Megszállottak címet viseli. A főszerepekben Szabó Mátét és Lux Ádámot láthatjuk.  

- A "Megszállottak" egy olyan találkozás története, mely a reformáció hajnalán legendás volt - mondta a film történetéről szólva a rendező, Pozsgai Zsolt. - Kálvin és egy "ismeretlen római katolikus pap" hetekig tartó hitvitája megfordította Svájc sorsát a történelemben. Az ismeretlen papot a filmben azonosítottam Loyolai Ignáccal, aki később az egyházon belül a jezsuita rend megalapítója volt, és aki ekkor valóban azon a környéken tartott zarándokútra a Szentföldre. Mindketten meg akarták reformálni a kor vallását. Kálvin kívülről, új egyházat teremtve, Loyolai Ignác pedig belülről. Mindketten egyetértettek abban, hogy az akkori időben a római egyház tökéletesen lezüllött, a pápák és püspökök szemérmetlenül gazdagodtak és bujálkodtak, bűnbánó cédulák árusítása, sosem volt szentek ereklyéi, és mind-mind soha nem látott mélypontra züllesztették a római egyházat. Ez ellen kel fel a két főszereplő, ki-ki a maga eszközeivel. Pont olyan volt, mint a mai korban, amikor azt kérdezzük, gyökeres átalakítás kell egy társadalmi rendszerben, vagy belülről kell megreformálni azt.

A film Genfben játszódó jeleneteit a bikali élménybirtokon vették fel amely, ami a rendező elmondása szerint egy nagyszerű helyszín a forgatásra és a középkori várost, mint díszletet már több külföldi filmben is felhasználták.

-A bikali forgatáson szinte minden szereplőnk feltűnt. Kálvin szerepében Szabó Máténak jutott egy megérdemelt főszerep, Loyolai Ignácot Lux Ádám alakítja. Mellettük Fésűs Nelly, Quintus Konrád, Árpa Attila, Koncz Gábor, Kafer-Nagy Natália, és még sokan szerepelnek - mondja a rendező. Ide kellettek olyan kisebb szerepekre színészek, akiket nem akartam Pestről hívni. A Janus Egyetemi Színház vezetőjét, Mikuli Jánost kértem meg, hogy működjön közre az egyetemi színpad színészeivel. Nagyszerű, felkészült fiatalok voltak, nagyon szép alakítások lettek ebből, még ha kis szerepekben is. Szerintem nagyon értékes találkozás volt ez a pécsi egyetemi színpad és a szereplők között.

-A filmet a Reformáció Emlékévet lebonyolító bizottság rendelte meg. Eredetileg a fóti filmstúdióban forgattuk volna le október-novemberben, de nekem jobban tetszett a Bikali helyszín, az viszont akkor nem volt szabad. Így a film kicsit kicsúszott az emlékévből, de ennyi még megbocsátható - mondja a rendező.
A bikali élménybirtok attól jobb, hogy nem egyszerű díszlet, hiszen a bikali középkori házakban a vendégek ott laknak, a belső szobák is úgy vannak berendezve, hogy kitűnően tudtunk forgatni azokban. Úgy gondolom, megérte ez a kis csúszás. És ez a hely sokkal közelebb volt szűkebb szülőhazámhoz is, ami nagyon sokat számít. Egy pécsinek egészen más a forgatás közben a Mecseket látni, mint a budai hegyeket.

A filmet januárban forgatták és a magyar közszolgálati televízió műsorán valószínűleg április környékén lesz láthat. Előtte lesz egy díszbemutató Genfben, ahol francia felirattal vetítik le a filmet. Jelenleg még az utómunkálatok tartanak ami, a rendező elmondása szerint, sokszor időigényesebb mint maga a forgatás.

Képünkön: Fésüs Nelly és Árpa Attila.

Ózdi Sára - Fotó: Pozsgai Zsolt