Megszállják a rendőrök a baranyai iskolák környékét - Videó!

2020. augusztus 31. hétfő 20:30

Megszállják a rendőrök a baranyai iskolák környékét - Videó!

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság az idei tanévben is kiemelt figyelmet fordít a gyermekek biztonságára. 

 

 

Szeptember elsején nemcsak az ősz köszönt be, hanem megkezdődik az iskola is.

Ebben az időszakban az iskoláskorú gyermekek veszélyeztetettsége magasabb az átlagnál, hiszen a nyári vakáció után egyszerre, tömegesen jelennek meg a mindennapi közlekedésben, még él bennük a nyári, felszabadult állapot, amely csökkentheti az életkoruknál fogva egyébként is alacsony szintű veszélyérzetüket. A járművezetőknek fel kell készülniük az elmúlt hónapoktól jelentősen eltérő szeptemberi közúti forgalomra, valamint az őszi időjárással járó speciális kockázatokra, de a gyerekeknek sem árt feleleveníteni a biztonságos közlekedés szabályait.

Szeptemberben - a napi oktatás kezdetének és befejezésének időszakában - a rendőrség és a polgárőrség azon általános iskolák környékén, ahol ez közlekedésbiztonsági szempontból indokolt, kiemelt rendőri jelenlétet biztosít. A két szervezet demonstratív jelenléttel kívánja elősegíteni a gyermekek biztonságos közlekedését, fokozott figyelmet fordítva a gépjárművezetők jogkövető magatartására, különösen a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek megközelítésére, továbbá a biztonsági öv és a gyermekülés használatára.

Néhány jó tanács, amelyekre érdemes felhívni a gyermekek figyelmét:

Az úttesten történő átkeléshez a kijelölt gyalogos-átkelőhelyet vegyék igénybe!
A fényjelző készüléknek csak a folyamatos zöld jelzésén haladjanak át és mindig nézzenek alaposan körül, mielőtt az úttestre lépnek!
A kijelölt gyalogos-átkelőhelyen a kerékpárról le kell szállni és a kerékpárt tolva, gyalogosként kell áthaladni rajta!
Ha az iskolában van kerékpártároló, akkor a biciklit ahhoz rögzítsék!
Autóban utazva mindig használják a biztonsági övet, a kisebb gyerekek pedig a gyermekbiztonsági rendszert!
Az iskolához érve soha ne az úttest, hanem a járda felőli oldalon szálljanak ki az autóból!

A Baranya Megyei Balesetmegelőzési Bizottság a gyalogosok védelmében megyeszerte idén már 40 új helyszínen festett fel figyelemfelhívó piktogramokat, amelyekkel a mobiltelefon és a fülhallgató használatának balesetveszélyeire hívják fel a közlekedők figyelmét. A képernyő folyamatos nézegetése, valamint a zenehallgatás is elvonja a figyelmet a közlekedés többi résztvevőjéről. A fülhallgató használata korlátozza a hallást, az okos eszközök nézegetése pedig a látást. Ilyenkor már két érzékszervünk sem alkalmas a körülöttünk lévő világ objektív észlelésére, ez pedig kimondottan balesetveszélyes. A baleset-megelőzési kampány célja, tudatosítani a gyalogosokban azt, hogy amíg áthaladnak a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen ne használjanak mobiltelefont, valamint ne hallgassanak zenét a fülhallgatón keresztül.

Forrás: BMRFK