Megoldódni látszik a FEK ügye

2010. február 25. csütörtök 19:07

Megoldódni látszik a FEK ügye
Rendeződni látszik a Király utcában található egykor volt tiszti kaszinó avagy a Fegyveres Erők Klubjaként (FEK) is ismert épület sorsa. A jelenleg a Honvédelmi Minisztérium tulajdonában lévő, eklektikus stílusú ingatlan homlokzatát április közepére ígéri felújítani a tárca, egyúttal - a folyamatos tárgyalások eredményeképpen - december végéig, az EKF-év lezárultáig a város rendelkezésére bocsájtja.

A régóta kihasználatlanul álló létesítmény hasznosításáról még Toller László regnálása alatt kezdődtek meg az egyeztetések a honvédelmi tárca és a pécsi önkormányzat között. A tulajdonos az idő tájt mintegy 150 millió forintért kívánta - zártkörű értékesítés keretben - értékesíteni az ingatlant, de a városnak nem állt rendelkezésére ekkora összeg.

Mészáros András egykori EKF-főigazgató idején szóba került az azóta a Széchenyi téren kialakított Csészényi tér irodájának létrehozása is a parlagon heverő épületben, de az illetékesek végül elvetették az elképzelést.

Később felmerült a Munkácsy-trilógia FEK-ben történő kiállításának ötlete is, azonban a képek megfelelő minőségű és biztonságos elhelyezéséhez teljes rekonstrukciót kellett volna végrehajtani - de annak tetemes költségét eddig nem tudta magára vállalni a város.

Információink szerint azonban megoldódhat a hányattatott ingatlan sorsa, hiszen a Honvédelmi Minisztérium Médiaosztályától kapott információink szerint a tárca „a pécsi önkormányzat tulajdonszerzési igényeit figyelembe véve fenntartja annak lehetőségét, hogy [...] az önkormányzat versenyeztetés mellőzésével történő értékesítés során megszerezze az egykori Fegyveres Erők Klubjának tulajdonjogát, elsődlegesen az Európa Kulturális Fővárosa program keretein belüli hasznosításra, hosszabb távon pedig egyéb közérdekű célokra".

A HM hozzájárult ahhoz, hogy a helyőrségi klubot 2010 márciusától az év végéig bérbe vehesse az önkormányzat, de a város nem márciustól, hanem egy későbbi, egyelőre nem konkretizált időpontban kíván élni ezzel a lehetőséggel.

Az elég rossz állapotú homlokzati rész felújítása mindenesetre megkezdődik, a „kivitelezés - amelynek megvalósítása várhatóan honvédelmi minisztériumi és pályázati forrásból történik - várható befejezési határideje 2010. április 15."

Azt egyelőre nem tudni, hogy a város milyen programokkal és rendezvényekkel szándékozik megtölteni a helyiségeket, hiszen a belső rekonstrukciós munkálatok elvégzése még hátravan, ennek folyományaként pedig a konkrét kulturális és/vagy közérdekű tevékenységek mivoltáról egyelőre nincs városházi döntés.

Horváth L. Balázs - Fotó: Kováts Judit