Megkezdődött az élményekben gazdag tanulás az állatkertben, 13 ezer gyermeket várnak

2019. január 08. kedd 15:56

Megkezdődött az élményekben gazdag tanulás az állatkertben, 13 ezer gyermeket várnak

Izgalmas és érdekes kísérletekkel, több tudományágat összekapcsoló versenyfeladatokkal kezdődött meg január 7-én a Pécsi Állatkertben a Mecseki Természettudományos Élményközpont projekt keretében az élménypedagógiai oktatás. Az elkövetkező évek során közel 13 ezer pécsi és Pécs környéki kisdiák tanulhat majd az állatkertben. 

 

Január 7-én tartották meg a Pécsi Állatkertben az első élménypedagógiai foglalkozásokat a decemberben bemutatott „Mecseki Természettudományos Élményközpont Fejlesztése" projekt keretében.

Január 7-től a projekt zárásáig mintegy 13 ezer pécsi és Baranya megyei diák (köztük sok hátrányos helyzetű gyerek) ismerkedhet meg az állatkertben a természettudományok alapjaival, élményszerű, játékos, gyakorlati, zoopedagógusok által vezetett órákon.


A projekt megvalósításába mintegy húsz intézményt vontak be, aminek köszönhetően heti rendszerességgel kínálnának a nemzeti alaptantervhez kapcsolódó természettudományos foglalkozásokat a zooban.

Az élménypedagógiai foglalkozások első napján Siptár Dávid, az állatkert igazgatója elmondta, hogy az első napon az Apáczai Nevelési és Általános Művelődési Központ és a Pécsi Illyés Gyula Általános Iskola kisdiákjai vehettek részt kísérletekkel, játékokkal színesített oktatásokon és csapatversenyeken.

- A projektben résztvevők, valamint úgy gondolom, hogy egész Baranya számára, a természettudományos élménypedagógiai oktatást tekintve mérföldkő az, hogy megkezdődhettek az állatkertben az élményalapú pedagógiai foglalkozások, hiszen a következő években 13 ezer gyermek fog hozzánk ellátogatni, hogy ezeken a rendhagyó tanórákon tanulhassanak az állatokról, környezetükről és az állatkertekről - mondta az állatkert igazgatója.

Hárságyi Dorottya zoopedagógus elmondta, hogy az első délelőttöt egy címerállatokkal kapcsolatos vetélkedővel kezdték.

- Oktatásaink keretében megpróbáljuk a természettudományokat, állatismeretet játékosan más tudományágakkal összekapcsolni, első óránkon például a történelemmel. Ma kisebbek jöttek hozzánk, ezért számukra egy kicsit leegyszerűsítettük a tananyagot. Úgy vettem észre, hogy nagyon tetszett nekik és nagyon élvezték - mondta az oktató.

 

EQM