Megkérdeztük, bekerült-e a mohácsi Duna-híd is az elhalasztott állami beruházások közé

2024. április 12. péntek 09:51

Megkérdeztük, bekerült-e a mohácsi Duna-híd is az elhalasztott állami beruházások közé

A csütörtöki Kormányinfón jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter, hogy a kormány állami beruházások elhalasztásáról döntött, amellyel 675 milliárd megtakarítás érhető el. Hozzátette, a szaktárcák döntik el, melyik fejlesztések átütemezésére van lehetőség. Rögvest megkérdeztük Építési és Közlekedési Minisztériumot, a mohácsi Duna-híd és a hozzá kapcsolódó egyéb beruházások érintettek-e.

 

Egész biztosan sokan a szívükhöz kaptak csütörtökön azok közül, akik Mohács és Baranya fejlődéséért szorítanak, amikor Varga Mihály arról beszélt, egy sor állami beruházást átütemezésére van szükség.

A pénzügyminiszter úgy fogalmazott, idén 2,5 százalékos, jövőre pedig 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány.

Hozzátette: várakozásaik szerint a növekedés idén az év második felében gyorsul, ami segíti az államháztartás helyzetét is. A tárcavezető jövőre 4,1 százalékos GDP-növekedést nevezett megalapozottnak.

    

Fontosnak ítélte Varga Mihály a költségvetési hiány és az államadósság további csökkentését. A hiány az idén 4,5 százalék, jövőre 3,7 százalék, 2026-ban pedig 2,9 százalék lehet GDP-arányosan - ismertette.
    

Annak érdekében, hogy a költségvetési hiányt csökkenő pályán tartsák és az idénre kitűzött 4,5 százalékos hiánycélt elérjék, a kormány állami beruházások újraütemezéséről döntött, amellyel 675 milliárd forint megtakarítás érhető el. Kérdésre közölte: tárcánként meghatározott keretösszeg alapján döntik el, mely beruházások elhalasztására van lehetőség. Nem törlik, hanem átütemezik az érintett fejlesztéseket - húzta alá.


Elmondta, hogy emellett is - az átütemezés ellenére - több mint 2000 milliárd forintnyi állami beruházás valósulhat meg, ide nem értve a részben uniós forrásból megvalósuló projekteket. Ezt komoly eredménynek nevezte, hiszen továbbra is az EU élvonalába tartozik az ország a beruházási rátát illetően, amely továbbra is 26,3 százalék feletti. Ezzel a lépéssel stabil helyzetbe hozzák a költségvetést, miközben az elért eredményeket megvédik: megőrzik a rezsivédelmet, a családtámogatásokat, a nyugdíjakat

 

 

Mivel a mohácsi Duna-híd és a hozzá kapcsolódó egyéb fejlesztések a közeli jövő egyik legnagyobb állami beruházásának számít, természetesen felmerülhet, hogy esetleg az is az átütemezettek közé kerülhet.

Azonnal meg is kérdeztük az Építési és Közlekedési Minisztériumot.

Íme, a példás gyorsasággal megérkezett válaszuk: 

"Az egyes közútfejlesztési beruházások felülvizsgálatáról szóló 1239/2023. (VI. 20.) kormányhatározatban döntött a kormány arról, hogy a Mohácsi Duna-híd megvalósítása a hozzá kapcsolódó úthálózat-fejlesztéssel együtt kiemelt társadalmi, politikai, gazdaságfejlesztési jelentőségű és a beruházás folytatására irányuló feltételes közbeszerzés megindítása és lefolytatása szükséges.

Tekintettel arra, hogy a kapcsolódó közbeszerzési eljárás még jelenleg is folyamatban van, így a nyertes ajánlat és a biztosítandó forrás nem ismert.

A közbeszerzési eljárás lezárása esetén, a tényleges költségigény ismeretében dönthet majd a kormány a beruházás finanszírozását, illetve megindítását illetően, amelyre tervezetten még az idei évben sor kerülhet."

 

 


 

 

 

M. B.