Mégis készít intézkedéscsomagot az önkormányzat, a Fidesz szerint eltotojázták az időt

2022. október 04. kedd 12:21

Mégis készít intézkedéscsomagot az önkormányzat, a Fidesz szerint eltotojázták az időt

Drágább lesz a villamosenergia, a földgáz és a távfűtés is az önkormányzat számára. Az energiaválság hatásait enyhítő intézkedéscsomagról szakmai és politikai egyeztetés indul, közölte a pécsi önkormányzat. A Fidesz városházi frakciója szerint ezt már korábban is javasolták, ám akkor leszavazták, s a balliberálisok így eltotojázták az időt.

 

 

 

 

Az önkormányzat közlése szerint "megvizsgáltuk a hétvégén közzétett távhő árrendelet pécsi önkormányzatot érintő következményeit. A távfűtés költségei gyakorlatilag megduplázódnak, ami 2023-ban mintegy 250 millió forintos többletköltséget jelent az önkormányzatnak és intézményeinek. Ehhez hozzá kell venni a dráguló földgáz és villamosenergia okozta költségvetési hatásokat, ezek együttesen meghaladják a 4 milliárd forintot - összegzett Ruzsa Csaba, Pécs gazdaságért felelős alpolgármestere.

 

A pécsi városvezetés az önkormányzati cégek és intézmények vezetőit még augusztusban kérte arra, hogy fogalmazzák meg rövid-, közép- és hosszútávú javaslataikat, amelyekkel a működésüket érintő negatív hatásokat mérsékelni tudják. A beérkezett válaszokból intézkedési javaslatok készültek, ezeket - hasonlóan az önkormányzat költségvetésének év eleji elfogadását megelőző tanácskozássorozathoz - szakmai és politikai egyeztetésre bocsátják.

 

Az egyeztetések eredményeként a városvezetés egy széles körű konszenzuson alapuló cselekvési terv készítését tűzte ki célul. Ebben szerepelnek majd azok a további lépések, amelyek végrehajtásával az önkormányzatot és annak intézményeit, illetve cégeit érintő energiaválság hatásai enyhíthetők lesznek."

A Fidesz közleményben reagált:

"Pécs bajban van: Megint eltotojázta az időt és a lehetőséget a pécsi városvezetés
Nyolcadik hónapja tart az orosz-ukrán háború, annak gazdasági következményei és egész Európát, benne

Magyarországot - és az önkormányzatokat - érintő negatív hatások hónapok óta ismertek. A pécsi baloldali városvezetés mégis végigvitorlázta és üdülte a nyarat, most, októberben próbálnak „felkészülni" az energiaválságra.

Jellemző, hogy még a szeptemberi közgyűlésen is leszavazták azt a javaslatot, hogy készüljön egy minden intézményre és cégre kiterjedő energiahatékonysági cselekvési terv, majd most, hetekkel később bejelentik, hogy mégis jónak tartják, ha elkészül ez a terv, amellyel felkészülhet Pécs az elmúlt évtizedek legzordabb telére.

A baloldali városvezetés láthatóan nem ura a helyzetnek, pedig ebben a rendkívüli időszakban éppen felelős és megfontolt vezetésre lenne szüksége Pécsnek.

A baloldal nem hajlandó csökkenteni az olyan kiadásokat, amelyekkel százmilliókat takaríthatnának meg, amit intézményeikre, a város cégeire költhetnének inkább.

Ehelyett tíz- vagy százmilliós tételben fizetnek jutalmat az embereiknek; foglalkoztatnak rengeteg „tanácsadót", akiknek munkája nem látszik, eredménye nincs; tíz- és százmilliókat költenek propaganda kiadványokra, amelyekről még a józanabb baloldali
képviselők is azt mondták: krumplipucolásra alkalmasak, másra nem.

És még hosszasan lehetne sorolni a fölösleges kiadásokat.

Míg a városvezetés hónapok óta totojázik, a kormány havi 250 millió forinttal támogatja például a pécsi távfűtést a friss Magyar Közlöny szerint, hogy a lakások és városi intézmények biztonságban legyenek, a válság ellenére is fűthetőek maradjanak.

Mindezek mellett a magyar kormány havi 181 ezer forintnyi energiaköltséget vállal át minden egyes háztartástól, és a lakossági üzemanyagárat is alacsonyan tartja, sőt
egyelőre tartani tudja az élelmiszerár- és kamatstopot is.


Arra szeretnénk kérni Péterffy Attilát és a baloldali városvezetőket, hogy gondolják újra a javaslatunkat, és zárják el a pénzcsapokat.

Pécs problémáit a városvezetésnek kell megoldania, hiszen ezért választották meg őket a pécsiek.  Ehelyett  azt láthatják, hogy a kormány az, aki milliárdos támogatásokat juttat Pécsnek, a pécsi városvezetés pedig a haveroknak. Ennek véget kell vetni, mert Pécs már így is a csőd szélén táncol, miközben eddig már 9 milliárd forinttal adósította el a várost a baloldali vezetés. A városvezetésnek végre a pécsiekre kellene koncentrálni, nem a belső pénzosztásra."

 

EQM