Még az árván maradt pécsi kis majom is veszélyes állatnak számít

2011. december 15. csütörtök 17:41

Még az árván maradt pécsi kis majom is veszélyes állatnak számít

Országos hírnévre tett szert Saci, a pécsi állatkert kis majma, aki gondozója lakásában él, miután anyja belehalt a szülésbe. Saci igényei szinte pontosan ugyanolyanok, mint egy csecsemőé, ezért muszáj mellé az állandó felügyelet, ezt Gazda Márta, az állatkert egyik munkatársa vállalta magára. Lakásának egy részét majombiztossá alakította: lakályos ketrec és plüssmackók nyújtanak biztonságot Sacinak.  

Veszélyes állat tartására az a személy kaphat engedélyt, aki cselekvőképes, igazolni tudja, hogy ismeretei az állat tartásáról kifogástalanok, vagy ha mégsem, felfogad valakit, aki pótolja e hiányosságot. Nem utolsó sorban az állat kényelmét is biztosítania kell a biztonsági előírásokkal egyetemben, és a szomszédság írásos beleegyezése is szükségeltetik - olvasható a veszélyes állatokról és tartásuk engedélyezésének részletes szabályairól szóló rendeletben

Gazda Márta, gondozó lévén, többek közt a páviánok ellátásához is ért, Saci tehát a legjobb kezekben van. A gazdi azt mondja, a szomszédok sem bánták, hogy a pávián hozzá költözött, a kis majom kényelméről és a biztonságról - mind az állat, mind a gondozó szemszögéből - pedig mi magunk is megbizonyosodtunk. A kritériumok tehát kipipálva, engedélye mégsincs az asszonynak - gond viszont egy szál sem.

Szatyor Miklós, a Pécsi Állatkert igazgatója lapunk munkatársának elmondta, Gazda Mártának azért nem kellett engedélyt kérvényeznie, mert Saci tartási helye továbbra is az állatkert, és ott megvannak a szükséges papírjai. Az asszony munkahelyére is magával viszi a majmot, de mivel állandó felügyelet szükséges hozzá, ott sem hagyhatja magára.

Saci gondozója az úgynevezett „jó gazda gondozásával" jár el, vagyis kimeríti a jó állattartó fogalmát. Fél év után a kismajom visszakerül az állatkertbe pávián társai közé, és élvezheti majd a valódi közösségi életet. Vannak viszont, akik életfogytiglani szerelmet kívánnak kötni kedvenc vadállatukkal. Rájuk is vonatkoznak a rendelet szabályai.

Nézze meg a kis páviánról készült képgalériánkat (katt a képre)!



 


- Az engedélyt két hatóság állíthatja ki. Ha a veszélyes állat védettnek minősül, az eljáró a természetvédelem, a szakhatóság pedig Pécs jegyzője. Természetvédelmi oltalom alatt nem álló veszélyes állat esetén pedig fordított a helyzet - tudtuk meg Szatyor Miklóstól.

Ha valaki mégis engedély nélkül tart veszélyes állatot és lebukik, az állatvédelmi hatóság a tulajdonos költségére egy zoo-ba szállíttatja az állatot, míg az illető záros határidőn belül el nem intézi a papírmunkát. Ha ezután sem tudja felmutatni a gazda a jóváhagyást, úgy kedvencét elkobozzák. Ha pedig sehol nem sikerül elhelyezniük, az állatot megölik, egykori gondozójára pedig pénzbüntetés vár.

A legkedveltebb veszélyes állatok kétség kívül a csúszómászók és a nyolclábú gerinctelenek, azaz a pókok. Ahhoz, hogy kígyóval osszuk meg fészkünket, egy olyan hosszú és magas terráriumra van szükség, mint maga az állat (plusz félszer akkora szélességűre).

A mérgeskígyók esetében ezen felül kell, hogy legyen raktáron ellenméreg, amit még - igazoltan - használni is tudnunk kell. A házi terrárium jól zárható, veszélyességet jelölő matricával ellátott legyen, egyébként pedig takarítani (a kígyót etetni, itatni és áthelyezni) is csak kettesével ajánlott a balesetek elkerülése végett.

Ha hinni lehet a veszélyes állatokról szóló rendeletnek, a madárpókfélék nem tartoznak e csoportba, tarantulát tehát bárki tarthat, lévén mérge az emberre nem halálos. A törpepókok közül a fekete özvegy néhány fajának és a fésűspók-féléknek szükségeltetik engedély a minden póknak járó jól zárható, 30x30x30 centiméteres terrárium mellé.

A főemlősök csoportjából a csuklyásmajom- cerkóf- gibbonfélék, illetve a gorilla, az orángután, a csimpánz és a törpecsimpánz is veszélyes állatok. Emellett a kengurufélék, a veszélyes kutyáknak minősített ebek, a ragadozók legtöbb faja a rozsomáktól, azaz a torkos borztól a tigrisig sem tarthatók hozzáértés és jóváhagyás nélkül. Elefántot sem tarthatunk csak úgy, ahogy orrszarvút, vízilovat és struccot sem, de meglepő módon a lovakat is veszélyes fajnak nyilvánították (kivéve a háziasítottakat).

Mácsadi A. - Fotó: Dittrich Éva