Már érzed, hogy vörös haj kell neked: a fiairól, s a Halott Pénzről is mesélt Marsalkó Péter

2016. szeptember 15. csütörtök 16:17

Már érzed, hogy vörös haj kell neked: a fiairól, s a Halott Pénzről is mesélt Marsalkó Péter

Marsalkó Péterrel, a kétszeres nívódíjas és Vasarely-díjas, Magyar Biennále győztes fényképésszel beszélgettünk a családjáról. Arra kértük, meséljen nekünk gyermekeiről és emlékeikről. 

Péter egyik fia a Halott Pénzből jól ismert frontember, Marsalkó Dávid, másikuk pedig Marsalkó Richárd, aki jelenleg a Zsolnay Kulturális Negyed turisztikai részlegén dolgozik.

- Richárd fiam nagyon különleges ember. Már kis srácként is nagyon érdekes egyéniség volt. Nagy, zöld szemekkel, fehér bőrrel és vörös hajjal. Apám meg volt győződve róla, hogy nem én vagyok a gyerek apja. Nem tudták felfogni, hogy lehet nekem vörös hajú gyerekem.

Mikor következő fia is megszületett, már jártas volt a "vörös dologban".

- Bementem a kórházba, azonnal megszólítottam egy ápolót, mondtam neki, hogy keresek egy Marsalkó-gyereket. Az első kérdés rögtön az volt, hogy ugye erre a vörös gyerekre gondolt. Ezután megkérdezte, mi legyen a neve. Ránéztem és azt mondtam, legyen Napóleon, mert olyan kerek feje volt, ha kalap lett volna a rajta, úgy nézett volna ki, mint a francia császár. Így ő lett Marsalkó Dávid Napóleon.

Dávidról kevesen tudják, hogy sikeres, első osztályú teniszező volt. Később viszont fel kellet hagyni szenvedélyével, mert szülei már nem tudták tovább finanszírozni. Jelentkezett a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi karára, amit el is végzett. Évekig marketingesként dolgozott, aztán jött a Halott Pénz.

- Dávid visszament Pestre és eldöntötte, hogy főállásban fogja csinálni a Halott Pénzt. Eleinte kétszemélyes együttes volt, majd egyszer csak megjelentek a stúdióban és azt mondta nekem Dávid fiam, hogy zenekart fog alapítani. Jött egy csomó átlagember és én csak ültem, és néztem, vajon hogyan lesznek ezekből sztárok. Ekkor csináltam a zenekarról az első képeket is.


Mindazok a barátok, akik segítettek, pécsiek voltak, mint például a Felcser család, Póka Zalán, olyan emberek, akik már rég Pesten vannak. Nagy segítséget adott bizonyára az is, hogy hittünk benne. Ha nincs család, aki hisz benned, sokkal nehezebb elindulni az úton.

A Halott Pénz azóta már többszörös Fonogram-díjas, illetve Petőfi-díjas magyar együttesnek számít, sok fellépéssel és rengeteg elismeréssel. Dávid már nem tervezi, hogy visszajön Pécsre, Pesten folytatja az életét és a karrierjét. De ahogy minden interjúban és nyilatkozatában elmondja, büszke arra, hogy pécsi lehet és mindig is szeretni fogja ezt a tehetségekkel teli várost.

Címlapképünkön: Marsalkó Dávid (balra) és Marsalkó Richárd.

 


Pauska Petra - Fotó: Marsalkó Péter