Már dolgoznak a jobb világosításon az Abaligeti- és a Tettyei Mésztufa-barlangban

2017. január 13. péntek 10:06

Már dolgoznak a jobb világosításon az Abaligeti- és a Tettyei Mésztufa-barlangban

Január második hetében megkezdődött az Abaligeti-barlang, valamint a Tettyei Mésztufa-barlang világításrendszerének korszerűsítése, továbbá a szükséges helyeken kőzetállékonysági vizsgálatokat és kőzet-megerősítési munkákat végeznek el a projekt keretében.

Az Abaligeti-barlangban monitoring rendszer is kiépül, amely a barlangi patakot, a barlang levegőjét, valamint a kőzetek mozgását fogja figyelni.

A világításkorszerűsítés keretében a jelenlegi eszközöket LED-es világítótestek váltják fel, amelyek azon kívül, hogy energiatakarékosabbá teszik a rendszert, a kisebb hőkibocsátással és a fényszennyezés mérséklésével hozzájárulnak a barlangok élővilágának megőrzéséhez is. A monitoring rendszer kiépítése révén az Abaligeti-barlang és környezetének fizikai tulajdonságairól és élővilágáról informálódhatnak a látogatók.

A kivitelezési munkák zavartalan elvégzése érdekében az Abaligeti-barlang 2016. december 22-étől, a Tettyei-Mésztufabarlang pedig 2017. február 1-jétől várhatóan 2017. május 11-ig zárva tart. Amennyiben a munkavégzés a tervezettnél hamarabb megvalósul, a barlangok megnyitása ezen időpont előtt is megtörténhet.

A Tettyei-Mésztufabarlangban a későbbiekben megvalósul egy természetvédelmi tárgyú kiállítás is, a kiállítás terveinek elkészítése folyamatban van. A projekt megvalósításának későbbi szakaszában a Mecsek és a Villányi-hegység területén található további, kisebb barlangok lezárása is megtörténik, valamint lezárásra kerülnek a Szársomlyón az egykori bauxitbányászatból megmaradt tárók, járatok is.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg, 169,20 millió forint támogatással.

Forrás: DDNP