Lőrinc-napi búcsút tartottak a gondozóotthonban

2017. augusztus 12. szombat 11:30

Lőrinc-napi búcsút tartottak a gondozóotthonban

A Pécsi Egyházmegye Szent Lőrinc Gondozóotthona minden évben augusztus 10-én tartja a hagyományos Lőrinc-napi búcsút. Az otthon lakói, hozzátartozóik és meghívott vendégeik a diakónus emléknapját hálaadó szentmisével ünnepelték, amelyet Kvanduk Frigyes általános helynök mellett Mayer Mihály nyugalmazott megyéspüspök, Kele Pál címzetes apát, nyugalmazott plébános és Keresztes Andor máriagyűdi plébános atya mutatott be.

„Lőrinc diakónus minden hívő számára egy fénylő pont. Az ő lelkületére a mai szentírási részletben János evangélista mutat rá. Kereshetjük a dicsőséget, azaz az élet feletti győzelmet, de nem tudjuk azt megragadni. Ám a hit kaput nyit az élet feltárulásához, ezt mutatta meg Jézus. Ebben példaképeink a szentek, köztük Lőrinc is. Jézus nem vereségre, hanem az életre ítél minket, ha hittel élünk" - mondta Kvanduk Frigyes a homíliában.

Lőrinc római diakónus 258. augusztus 10-én halt vértanúhalált. Halálának okáról és körülményeiről a legkorábbi forrás, Szent Ambrus, milánói püspök. Ő mintegy száz évvel később ismert történetként hivatkozik Lőrinc esetére. Az üldözők az egyház kincseit követelték tőle. Ő kis türelmet kért, hogy összegyűjtse a kincseket. Másnap elővezette a római szegényeket, akikről az egyház gondoskodott. Kegyetlenül megkínozták, Ambrus szerint vasroston megsütötték.

Forrás: Pécsi Egyházmegye