Legalább 1200 baranyai diák juthat munkalehetőséghez a kormány támogatásával

2019. június 08. szombat 12:35

Legalább 1200 baranyai diák juthat munkalehetőséghez a kormány támogatásával

A Pénzügyminisztérium kezdeményezésének köszönhetően országszerte mintegy 30 ezer, Baranyában pedig legalább 1 200 diák kaphat munkalehetőséget. A 16-25 év közötti nappali tagozatos tanulók az önkormányzati szférában, a mezőgazdaságban, a vendéglátásban, illetve a turizmus területén helyezkedhetnek el. 

 

- A program népszerűségét jól mutatja, hogy tavaly Baranyában 208 munkáltató, illetve 1396 diák élt a lehetőséggel, akiknek a foglalkoztatásához a Baranya Megyei Kormányhivatal több, mint 120 millió forint támogatást biztosított - mondta el dr. Horváth Zoltán.

A kormánymegbízott hozzátette: az idei évben már a turizmus területén működő vállalkozások is foglalkoztathatnak diákmunkásokat, így bíznak benne, hogy ezúttal még több fiatal munkatapasztalat-szerzését tudják támogatni.

A központi munkaerőpiaci program keretében a mezőgazdaság, vendéglátás, turizmus területén működő vállalkozások számára a célcsoportba tartozó fiatalok munkaviszonyban történő alkalmazása esetén legfeljebb napi 8 órás foglalkoztatás támogatható.

A munkáltatónak a munkabér és a kapcsolódó szociális hozzájárulási adó együttes összegének 75 százalékát térítik meg. Az önkormányzatok esetében százszázalékos a támogatás, amely legfeljebb két hónapra adható, maximum napi hat órás időtartamra.

A támogatás a minimálbér, illetve a garantált bérminimum időarányos részének felel meg, így a szakképzettek esetében 146 250 forint, a szakképzettséggel nem rendelkezők esetében 111 750 forint lehet személyenként és havonta.

A diákok június 3-ától már regisztrálhatják magukat a járási hivatalok foglalkoztatási osztályain, és a cégek is itt jelezhetik a felmerülő munkaerőigényüket.

Képünk illusztráció.

Forrás: Baranya Megyei Kormányhivatal