Lebukott az Átlátszó.hu - Bajnaiéknak kubikolnak a nagyon független pesti tényfeltárók?

2013. augusztus 17. szombat 22:05

Lebukott az Átlátszó.hu - Bajnaiéknak kubikolnak a nagyon független pesti tényfeltárók?

Miután a Pécsi Újság.hu működését (is) elemezte, részben tájékozatlan, részben elfogult újságírói révén, fél éve a címlapon írtunk az átlátszó.hu pesti hírportálról ("Így rántják le a leplet a Pécsi Újságról és a helyi médiáról a nagyon független pesti újságírók, 2013. február 27. szerda - lásd kapcsolódó írásaink között jobbra - a szerk.). Nem gondoltuk, hogy rövid időn belül újra velük kell foglalkoznunk, de most nyilvánosságra került, hogy a magát a hazai tényfeltárás és a független újságírás etalonjának beállító termék működését Bajnai Gordonhoz köthető balliberális körök finanszírozzák. A pestisracok.hu cikkét idézzük:

"Az Átlátszó.hu "független" oknyomozó portálnak is jutott abból a nyolcszázmillió forintból, amit a Soros-hálózat prominenseinek közreműködésével a Bajnai Gordon Együtt2014 mozgalmához kötődő szervezeteknek osztogattak ki a közelmúltban.


A Heti Válasz tényfeltáró cikkéből derült ki, hogy gyakorlatilag ugyanaz a politikailag motivált civil kör részesült az ismert spekuláns alapítványainak 472 millió forintos adományában, amely azután jót kaszált az úgynevezett Norvég Civil Alap nyári "makropályázatán" is. Utóbbin átszámolva 327 millió forintot szórtak szét a kormánybuktató segéderők között.

Mindez úgy történhetett meg, hogy a nemzetközi szerződések értelmében az uniós támogatások egyfajta kiegészítéseként funkcionáló Norvég Alap pénzosztó szervét a Soros Alapítványból jól ismert figurák szállták meg.

Külön említést igényel az Átlátszó.hu internetes lapnak juttatott 106 ezer euró.

A közel 32 millió forint közpénzt az Asimov Alapítvány közreműködésével a "watchdog módszertan továbbadása civilek és közéleti blogok számára" projektre kapta a "független oknyomozó portál". Tehát egy teljességgel megfoghatatlan, erősen "lenyúlásszagú" feladatra ítélték oda a norvég adófizetők tízmillióit.

A watchdog, azaz a közérdekű adatigénylés módszerét (ami nem több, mint egy formanyomtatvány eljuttatása az állami szerveknek) ugyanis már rég kifejlesztették. Azt bármely átlagos értelmi képességekkel bíró "civil", vagy "közéleti blogger" most is könnyedén elsajátíthatja az Átlátszó itt látható aloldalán. Ráadásul a portálnak már több mint 25 ezer követője van a Facebookon, így a "páratlan" emailküldő módszert sok tízezer emberrel ingyen, akár egy gombnyomással is meg lehet ismertetni.

Innentől fogva viszont felmerül a gyanú, hogy a 32 millió forintos támogatást valójában nem is a már létező adatigénylő oldal egyébként is kétes költségű megismertetésére, hanem - a fenti pénzosztás többi érintettjéhez hasonlóan - politikai munkára kapták.

E gyanút erősíti az a tény, hogy az Átlátszó.hu az impresszumában partnerszervezetként szerepeltetik a Bajnai Gordon Együtt2014 mozgalmával a tavasszal és a nyáron tüntetéssorozatot szervező, és a norvég pénzből egyébként 36 millióval kitömött Krétakör Alapítványt. Tovább erősíti a gyanút az is, hogy az Átlátszó.hu jogi csoportját Tordai Csaba, a Bajnai-féle Haza és Haladás Alapítvány alapítója vezeti."

Ennyi talán elég is az atlatszo.hu eddigi függetlenségéről és tevékenységéről. Mi már csak egy kávét kérünk.


P. Zs. - Forrás: pestisracok.hu