Kővári János képviselői keretéből épülhet meg Pécsett a belvárosi kutyafuttató

2021. március 12. péntek 12:21

Kővári János képviselői keretéből épülhet meg Pécsett a belvárosi kutyafuttató

A várakozással ellentétben nem tárgyalta a keddi online ülésén a Városfejlesztési és Innovációs Bizottság a belvárosba tervezett új kutyafuttató ügyét. Információink szerint jövő héten már napirendre kerül a téma, és jó esély van arra, hogy pozitív döntés születik. A beruházás minden feltétele adott: megvan a helyszín, Kővári János önkormányzati képviselői keretéből a pénz is rendelkezésre áll, a civilek pedig több száz aláírást gyűjtöttek.


Amint arról lapunkban beszámoltunk, a belvárosi ebtartók régi álma valósulhat meg, a tervek szerint ugyanis kutyafuttatót alakítanak ki a városrészben. A centrumban jelenleg nincs olyan közterület, ahol póráz nélkül szabadon lehetne engedni a négylábúakat, sőt egyre több helyen egyáltalán nem megengedett a kutyasétáltatás.

A helyzetből adódó konfliktusokra megoldást jelenthet az ebek számára kialakított futtató. A beruházás érdekében a civilek nagyjából háromszáz aláírást gyűjtöttek a napokban.


A tervek szerint a Városfejlesztési és Innovációs Bizottság keddi tanácskozásán döntés született volna az ügyben, ám úgy tudjuk, Ruzsa Csaba alpolgármester kérésére - további vizsgálatokra hivatkozva - végül nem tárgyalták az előterjesztést a képviselők. Szerdán aztán eldőlt, hogy jövő kedden napirendre veszik a témát.

A beruházás megvalósításához minden feltétel adott. Kővári János, a civilek ötletét felkaroló önkormányzati képviselő lapunk munkatársával közölte: a kutyafuttatót a városfal északnyugati részén, a Barbakán közelében lévő gödörben alakíthatják ki. A beruházáshoz szükséges körülbelül 500 ezer forintot az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE) elnökének képviselői keretéből biztosítják.

A helyszínnel kapcsolatban felmerültek természetvédelmi és műemléki kifogások, ám a tervek úgy készültek, hogy a kutyafuttató kialakítása és működése során ne sérüljön a környezet, valamint az építményekben se keletkezzen kár. A gödörben lévő Ady-szobor és a gyalogosút az elkerített részen kívül marad.

A kutyafuttató várhatóan egyesületi működtetésbe kerül, így a civilek feladata lesz a tiszta környezet fenntartása, a hulladék elszállítását pedig a városüzemeltetésért felelős BIOKOM Nonprofit Kft. végzi majd.

Ha jövő kedden a bizottság támogatja a beruházást, illetve Péterffy Attila polgármester is rövid időn belül pozitív döntést hoz az ügyben, még márciusban elkezdődhet a futtató kialakítása.

Palotás Péter - Fotó: Dittrich Éva