Konyhájában sütögeti csecsemőit a díjnyertes családanya – semmi pánik, a babák mind jól vannak

2016. szeptember 13. kedd 17:30

Konyhájában sütögeti csecsemőit a díjnyertes családanya – semmi pánik, a babák mind jól vannak

Finom babaillat, szájból folydogáló nyál, élethű test, melyen még az erek is látszanak - bár ez horrorisztikusnak hangzik, valójában mindez egyáltalán nem ijesztő. A pécsi Szabó Gyuláné már nyolc éve készít reborn babákat konyhájában, melyek kiköpött olyanok, mint a valódi csecsemők.

Szabó Gyuláné már kiskora óta imádja és gyűjti a babákat, hasonló, élethű csecsemőt Németországban, az akkori NDK-ban látott, amit azonnal ki is könyörgött szüleitől. Innentől kezdve nem volt megállás, megszállottja lett a babakészítésnek. Nemrég Budapesten, a Global Doll Society világversenyén indult el egyik alkotásával, ahol ezüstérmes helyezést ért el.

A pécsi családanya az interneten talált rá Debbie Henshaw-ra, egy amerikai babakészítőre, akitől rengeteget tanult. Online kereste fel, és így sajátította el az alapokat. És ezt mind internetes kommunikáció útján, mivel nem volt lehetőség elutazni négy fia mellett.

A babák ára hetvenezer és százhúszezer forint között mozog, tehát nem egy olcsó mulatság. Mégis rengetegen érdeklődnek irántuk.

Így születtek

A reborn baba eredetileg Amerikából származik és a történet alapján egy helybéli vásárló a nyolcvanas évek körül vett egy átlagos gyári babát, ami nem tetszett neki, ezért kedvére kifestette. Így születtek meg a mai reborn bébik.

Van olyan szülő, aki kistestvér pótlására veszi gyermekének a babát, de van unokapótló és játékra használatos csöppség is. Bár erre a célra nem igazán ajánlatos, mivel ezek a babák is érzékenyek, akárcsak a valódiak. Szemeik orvosi célra használt üvegszemekből készülnek, ezek pedig könnyen eltörhetnek.

Egy ilyen baba körülbelül két hét alatt készül el. Szabó Gyuláné konyhájában alkotja meg a babákat, majd miután megfestette őket, egy házi pecsenyesütőben égeti rájuk a hőre kötő festéket.(Szerettünk volna videót készíteni a folyamatról, ám ehhez a babák készítője nem járult hozzá, azért, hogy megőrizhesse a készítés féltve őrzött titkait - a szerk.)

Hajuk tapintása akárcsak az igazi babahajé, mely angóra nyúl- és kecskeszőrből készül.

Rendelhető hozzá hajápoló folyadék is, aminek nagyon jó illata van, és ha izzadást szeretne valaki imitálni a babának, csak fel kell fújni a babahajra és olyan, mintha izzadna a csöppség. De rendelkeznek cumival és tejjel töltött cumisüveggel is.

Lehet kérni alvós, vagy akár nyitott szemű babát, de ha valaki szeretne mérges, vagy mosolygás közben nyálát folyató újszülöttet, természetesen azt is megkaphatja. De ha gyermeke csecsemőkori mását szeretni viszontlátni otthonában, Szabó Gyuláné ennek megvalósítására is vállalkozik. A babák örök életűek, amennyiben a tulajdonos gondosan vigyáz rájuk.

Címlapképünkön: Szabó Gyuláné a díjnyertes babával.

Pauska Petra - Fotó: Dittrich Éva